İznik turizmine yeni nefes

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Restorasyon çalışmaları Büyükşehir Belediyesi’nce tamamlanan ve İznik Çini ve Kent Müzesi olarak revize edilen 1. Murat Hamamı’nın açılışı, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş tarafından gerçekleştirildi.

Müzenin açılışı nedeniyle, tarihi yapının yer aldığı Beyler Mahallesi’nde tören düzenlendi. Törene, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa Valisi Yakup Canbolat, AK Parti İl Başkanı Ayhan Salman, İçişleri eski Bakanı Efkan Ala, AK Parti Bursa Milletvekili Zafer Işık, İznik Belediye Başkanı Osman Sargın ve kalabalık davetli topluluğu katıldı.

Hamamdı, çini müzesi oldu

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, yaptığı konuşmada, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle restore edilen 1. Murat Hamamı’nın bundan sonra İznik Çini ve Kent Müzesi olarak ait olduğu topraklara hizmet vermeye devam edeceğini söyledi. Müzede İznik ile bütünleşmiş çini sanatının tüm inceliklerinin gelecek kuşaklara aktarıldığını belirten Başkan Aktaş, “Yapılan kazılar sonucunda elde edilen bulgular, İznik’te çini ve seramik üretiminin birdenbire ortaya çıkmadığını, tarih boyunca farklı tekniklerle yapıldığını gösteriyor. Oluşturduğumuz müzeyi ziyaret edenler, İznik çinisinin tarihine yolculuk yapacak. Beylikler döneminden günümüze kadar tüm çini örnekleriyle yaşanan değişim yakından gözlemlenebilecek” dedi.

Antik Çağ’dan Osmanlı’ya…

Müzede ayrıca İznik ve civarında yaşayan insanlar tarafından kullanılan pek çok etnografik eserin de sergilendiğini ifade eden Başkan Aktaş, “İznik, Antik Çağ’dan başlayıp Osmanlı’nın yükseliş dönemi sonlarına değin süregelen çok zengin ve değişken bir açık hava müzesi konumundadır. İznik Çini ve Kent Müzesi’nin galerilerinde gezindikçe, belki de İznik tarihi hakkında daha önce fark edilmeyen detayları öğreneceğiz” diye konuştu. İznik’in turizm anlamında çok daha fazla değer görmeyi hak ettiğini vurgulayan Başkan Aktaş, “Çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan bu güzide ilçemiz UNESCO kalıcı miras aday listesinde. Sayın bakanımızın da desteğiyle oluşturulacak güç birliği sayesinde İznik’in en kısa zamanda hakkı olan kesin listeye alınmasını hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.