Dünyadaki en büyük batık uçak Saros Körfezi’nde

BURSA ARENA / Haber Merkezi

TANAP Sosyal ve Çevresel Yatırım Programları (SEIP) kapsamında desteklenen “Hayal Ettik, Gerçek Oldu; Denizkızı Saros Körfezi’ne Kondu” projesiyle, kullanım dışı kalmış Airbus 330 uçağı denizaltında yeni bir kullanım alanına kavuştu. Edirne Saros Turizm Altyapı Hizmet Birliği (ESTAB) tarafından yürütülen yapay resif oluşturma projesi, Saros Körfezi deniz turizminin ve biyolojik çeşitliliğinin artmasını hedefliyor.

TANAP’ın Sosyal ve Çevresel Yatırım Programları (SEIP) kapsamında destek verdiği, “Hayal Ettik Gerçek Oldu; Deniz Kızı Saros Körfezi’ne Kondu” isimli yapay resif projesi başarıyla tamamlandı. İki yıl önce hurdaya ayrılan 90 ton ağırlığındaki, 65 metre uzunluğundaki ve 60 metre kanat açıklığındaki Airbus 330’un parçaları Saros Körfezi’nde yer alan İbrice Limanı’nda başarıyla batırıldı.

Edirne Saros Turizm Altyapı Hizmet Birliği’nin (ESTAB) 2009 yılından bu yana sürdürdüğü ve TANAP SEIP’in doğrudan hibe fonlama mekanizması kapsamında desteklediği yapay resif projesi, körfezde su altı turizm altyapısının gelişmesini ve bölgenin dalış cazibesini artırmayı, Saros Körfezi deniz turizminin ve biyolojik çeşitliliğinin artmasını hedefliyor. Proje dünyadaki en büyük uçak batığına da ev sahipliği yapıyor.

Uçağın denize indirilmesi dolayısıyla düzenlenen tören Edirne Vali Yardımcısı Ali Uysal, Keşan Kaymakamı Nuri Özder, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Keşan Belediye Başkan Yardımcısı Yakup Balcı, TANAP Kalite, İş Sağlığı Güvenliği, Sosyal ve Çevre ve Uyum Direktörü Fatih Erdem, ESTAB Başkanı Süleyman Gürsel Paçaman, Edirne İl Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, Enez Liman Başkanı Necdet Biçici ve Keşan Belediyesi meclis üyelerinin katılımlarıyla gerçekleşti.

Montaj işlemi üç ay sürdü

Proje kapsamında satın alınan ve ekonomik ömrünü tamamlamış Airbus A330 tipi yolcu uçağı, denizi kirletebilecek atıklarından temizlenerek 8 parçaya ayrılmıştı. Uçağın parçalarını taşıyan 6 tır, 8 Mart’ta Antalya'dan yola çıktı. 11 Mart’ta Gelibolu’dan arabalı vapurlarla geçiş yapan tırlar, 12 Mart Salı günü Saros Körfezi İbrice Limanı’na vardı. Uzman montaj ekibince 2 aylık süreçte tekrar tek parça haline getirilen uçak, alt kısmına lastik botlar takılarak vinçler ile denize indirildi. Kanatlarının montajı da yapıldıktan sonra kıyıdan yaklaşık 1 deniz mili açıkta, 30 metre derinliğe batırıldı.

Biyolojik çeşitlilik artacak

Proje sayesinde körfeze dalış için gelen ziyaretçilerin sayısının en az yüzde 50 oranında artması ve alternatif turizm altyapısının gelişmesine bağlı olarak turizm ve tedarik zincirindeki sektörlerin yatırımlarının artması bekleniyor. Projenin aynı zamanda yeni resiflerin oluşumuna imkân sağlayarak Saros Körfezi’nde ekosistemi geliştirmesi, çevre altyapısı yönetiminin ve bilincinin gelişmesine katkısağlaması amaçlan

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.