Diyanet organizasyona başladı: 86 Yıl sonra 'Cami' vasfıyla Ayasofya'da ilk namaz

BURSA ARENA / Haber Merkezi

En eski şehir simgelerinden biri olan Ayasofya, Danıştay kararı ile 86 yıl sonra ibadete açılacak. İlk namazın kılınacağı 24 Temmuz'da kılınacağı Ayasofya'da yapılacak düzenlemelerin yanı sıra kaç kişi aynı anda namaz kılacak merak ediliyor.

1453 yılında İstanbul'un Osmanlı tarafından alınmasından sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye dönüştürülen Ayasofya için Cumhuriyet’in ilk yıllarında ise müze olması kararı alınmıştı. Geçtiğimiz günlerde ise Danıştay kararının ardından Ayasofya’nın yeniden ibadete açılmasına karar verildi. İlk namaz tarihinin açıklandığı Ayasofya’da hangi düzenlemelerin yapılacağı da belli oldu.

PERDELEME VEYA KARARTMA UYGULANACAK

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Din İşleri Yüksek Kurulu ve Kültür Bakanlığı ile yapılan görüşmelerden sonra tüm düzenlemelerin netleşeceği bilgisini verdi.

Erbaş, ikona ve fresklerin üstünü namaz vakitlerinde perdeleme veya teknolojik imkanlarla kapatılacağını (ışıklandırma, karartma yoluyla), namaz bittikten sonra sergilenmeye devam edeceğini açıkladı. Perdeleme ve karartma uygulamasının henüz hangisinin uygulanacağına karar verilmediğini açıklayan Erbaş, bu iki yöntemden birinin uygulanacağını, kararın önümüzdeki günlerde alınacağını belirtti.

İSMİ DEĞİŞMİYOR

Caminin ismiyle ilgili açıklamada bulunan Erbaş, isim konusunda bir değişiklik planlanmadığını açıkladı. Yani Ayasofya-i Kebir Camii ismi kullanılmaya devam edecek.

Ayasofya (Fotoğraf: Shutterstock)

NAMAZ KILACAK KİŞİ SAYISI

Erbaş, normal şartlarda Ayasofya'da 3-4 bin kişinin namaz kılabileceğini ancak sosyal mesafe düzeninde 500-1000 kişi arasında kişinin içerde namaz kılmasına imkan verilebileceğini söyledi.

İKİ İMAM VE DÖRT MÜEZZİN ATANIYOR

Ayasfoya'da görev yapacak din görevlilerinin isimlerinin belli olduğunu belirten Erbaş, iki imam ve dört müezzin atanacağını açıkladı.

HER ALANI HEM İBADETE HEM ZİYARETE AÇILACAK

Yabancı turistlerin ibadet yapılırken ziyarette bulunabileceğine vurgu yapan Erbaş, “Ayasofya'nın her alanı hem ibadet hem ziyarete açılma noktasında rahat bir şekilde kullanıma hazır hale getirilecektir” dedi.

“GÖNLÜMÜZ HALILAR SADE OLSUN İSTİYOR”

Ayasofya'nın zeminine serilecek halıyla ilgili henüz net bir bilgi olmadığını aktaran Erbaş, “Gönlümüz istiyor ki halılar sade olsun. Rengi ve sadeliği milletimiz tarafından iyi karşılanacak olsun” dedi. (Sözcü)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.