Bursa'nın "İğne Oyası" dünya vitrininde

BURSA ARENA / Haber Merkezi 

Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Dairesi Başkanlığı Müzeler Şube Müdürlüğü tarafından düzenlenen 'Uluslararası İpek Oya Festivali', koleksiyonerler, akademisyenler ve sanat tarihçilerinin katılımıyla Merinos Tekstil Sanayi Müzesi'nde başladı. Küratörlüğünü Prof. Dr. Ayten Sürür'ün üstlendiği festivale, Japonya ve Bulgaristan’dan 14 yabancı koleksiyoner katıldı. Yerli ve yabancı katılımcıların kendi kültürlerinde ipek iğne oyasını anlattığı festivalde, konferansların yanı sıra tanıtım stantları yer alıyor. 27-30 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilen festival kapsamında atölye çalışmaları Mudanya Mirzaoba ve İznik Müşküle köylerinde yapılacak.

Merinos Tekstil Sanayi Müzesi'ndeki festival, kültürel değerlerin yaşatılmasında önemli misyon üstlenen Bursa Olgunlaşma Enstitüsü'nün hazırladığı 'İğne oyalı kıyafetler defilesi' ile başladı. Birbirinden değerli elbiselerin sahnelendiği defile, izleyenleri büyüledi.

Festivale önemli koleksiyonerler İbrahim Koca, İkumi Nonaka, Prof. Dr. Ayten Sürür, Şadiye Çetintaş, Nurdan Karhan, Ercan Topçu, Emine Semra Erkan'ın koleksiyonlarıyla katkı sundu. 

Serginin Küratörü Prof. Dr. Ayten Sürür, 2013 yılından bu yana Merinos Tekstil Sanayi Müzesi'nde tekstil tasarımı, moda tasarımı ve lif sanatları konularında yaklaşık 30 kadar sergi çalışması ve açılışı yapıldığını söyledi. Bursa'nın kültürüne sahip çıkan Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür eden Sürür, anavatanı Türkiye olan iğne oyasını yaşatmak, tanıtmak ve tanımak gerektiğini belirtti. Sürür, tüm katılımcılara, koleksiyonerlere, Bulgar ve Japon delegelere, atölye çalışmalarına katılanlara teşekkür etti.

İğne oyası koleksiyoneri Japon İkumi Nonaka ise, Türkçe yaptığı konuşmasında 26 senedir Türkiye'de yaşadığını, iğne oyasını ve Türk el sanatlarını çok sevdiğini dile getirdi. Kendilerine bu fırsatı veren Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür eden Nanoka, Türkiye'de iğne oyasıyla uğraşan ve yaşatan kadınlara da minnettar olduklarını dile getirdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.