Anadolu'daki "İlk Türk Camisi"nde Restore Çalışmaları başlayacak

BURSA ARENA / Haber Merkezi

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne giren Ani Ören Yeri’ndeki Türklerin Anadolu’da yaptığı ilk cami olma özelliği taşıyan Ebu’l Manuçehr Camisi yeniden ayağa kaldırılıyor.

Caminin restorasyon çalışmalarına ilişkin protokol 23 Haziran 2020 tarihinde imzalandı. Manuçehr Camisi’ndeki restorasyon çalışmalarının 2 yıl sürmesi ve 26 Ağustos 2020 tarihinde yeniden ibadete açılması bekleniyor. Ayrıca, projeye 26 kalkınma ajansının da maddi destek sağlayacağı öğrenildi.

ANADOLU’DAKİ İLK TÜRK CAMİSİ: EBU MANUÇEHR

Ani Ören Yeri’nde iç kaleye çıkan yolun güneyinde bulunan plato üzerine inşa edilen Menuçehr (Menuçihr) Camisi, planı bilinen ve günümüze sağlam bir şekilde ulaşan en eski Selçuklu  Dönemi eserlerinden biridir. Ani şehrinin Selçuklular tarafından fethedilmesinden sonra 11. yüzyılda Ebû’l Menuçehr Bey tarafından yaptırılmıştır.  Yapıya ait olan kitabede yapının inşa tarihiyle ilgili bilgiler yer almaktadır:

“Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla. Bu mescid ve minarenin yapılması büyük emir Savr oğlu Şücauddevle Ebu Suca Manuçehr tarafından Efendimiz, Ulu Sultan, Büyük Sehinsah Doğunun ve Batının Sultanı Fetih babası Alparslan oğlu Melik Şah’ın zamanında emredildi.” (Kaynak: Selçuklu Mirası web sitesi, Kars İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Kars’ın doğusunda, merkeze 42 kilometre uzaklıkta olan Ebu’l Manuçehr Camii, Ani Arkeolojik Alanı’ndaki başka eserlerle beraber 2016 yılında UNESCO Dünya Kültürel Mirası Listesi’ne girdi. Günümüze yıkılmadan ulaşabilmeyi başaran cami, Anadolu’daki en eski Selçuklu eserlerinden biri olarak biliniyor. (QHA Haber Ajansı)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.