Yağmurlu bir günde, Bodrum merkezde bulunan pazar yerinde köylü kadın, tezgâhın önünden geçenlere usulca “Çıntar alın çıntar” diyordu.

Hiç duymamıştım Çıntarı. Durdum. Anlatmaya başladı. “Vallahi ormandan kendim topladım. Buralarda kasım- aralık aylarında yetişir. Sonbahar gelip yağmurlar başlayınca mantar mantar patlarlar ormanda. Çam kokusu eşliğinde toplarım. Yağmur yağmazsa çıkmazlar meydana.“ dedi.

“Ya zehirliyse" dedim. Başındaki eşarbı düzeltti. “Yoooo, mantarın alt kısmında sütümsü bir sıvı varsa zehirlidir. Bak bunda sütümsü bir sıvı yok.” Dedi. İşinin ehli olduğunu gördüm. “Ben bunlarla büyüdüm. İnsan çevresini tanımaz mı?” diye de ekledi.

Bugün yeni bir bilgi öğrendim. En lezzetli yabani mantarı tanıdım.

“Çıntar mantarı nemli çam ormanlarını çok sever. Ege iklimi boy gösterdikleri yerdir. Kızıla çalan, kahverengi turuncu renk dalgası var. Turuncu renkli, şapkasının altı tırtırlı. Tadı kuzu etine benzer. İnternete de bak.” dedi.

Peki, nasıl yapacağım Çıntarı?

Müzeyyen hanım devam etti. “Çıntar mantarı çok iyi yıka, çünkü çıntar toplandığında çok topraklı olur. Bu nedenle iyice yıka, az unla. Sonra zeytinyağında kızart. Üstüne de sarımsaklı, nar ekşili sos yap. Yeme yanında yat.” dedi.

Konuşan yemek kitabı gibi, bitki bilimci edasıyla keyifle anlattı. “Tereyağında Çıntar kavurması en lezzetli tariftir. Bir adet kuru soğanla birlikte kavurma yaparken mantarları iri iri doğra, lezzetini artırır. Kavurmanın püf noktası suyunu çekene kadar kavrulması. Arzuya göre çıntarı mangalda ya da közde pişirebilirsin.”

Torunu o anda söze girdi. “Ebe, sobanın üstünde de pişiriyoruz.”

Fırında nasıl yapılır? Tarifini de verdi.

“Kırmızı şapkasını ters çevir. Düz tarafı tepsiye, tırtıklı tarafı üste gelecek şekilde yerleştir. Tırtıklı tarafa tereyağı ve kaşar ekle. Fırına ver."

Araştırdım.

Demir açısından son derece zengin bir besin türü.

Kansızlığa iyi geliyor, içerdiği yüksek folik asit kalp hastalıklarına bire bir.

Bağışıklık sistemini kuvvetlendiyor.

Pişirme yöntemleri var. Tek arzusu Ege zeytinyağı ile birlikte sofraya gelmek. Zeytinyağı olmazsa olmazı.

Ege nimeti, çam ormanlarının güzeli, rengi karışık, küflü gibi görünen, doğada kendini saklayan lezzet abidesi çıntarı en sade haliyle tüketmeniz dileğiyle…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.