Türkiye’de Su aşkı uygulamaları Bursa'da başladı

BURSA ARENA / Haber Merkezi  

Türkiye’de Su aşkı uygulamalarının Bursa da başladığını ifade eden Peyzaj Mimarları Odası ilginç açıklamalarda bulundu.

Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Peyzaj Mimarları Odası (PMO) Bursa Şubesi tarafından HUNTER Sulama firması katkılarıyla bu yıl beşincisi düzenlenen "Sürdürülebilir Peyzaj Alanları İçin Sulamada Yenilikçi Çözümler ve Projelendirme Teknikleri Eğitimi" 23-24 Mart 2019 tarihlerinde Bursa Sheraton Otelde düzenlendi. Eğitimin alan uygulamaları teknik inceleme arazi çalışmalarında Yunuseli Alman Kanalı sulama uygulamaları yerinde incelenecek.

SU AŞKI….

BURSA DOMİNO TAŞI…

Sürdürülebilir Peyzaj Alanları İçin Sulamada Yenilikçi Çözümler ve Projelendirme Teknikleri Eğitim programı, Bölge Müdürü İlker Akbaş‘ın Peyzaj Mimarları Odasının Bursa‘daki misafirperverliği ve organizasyonun gerçekleştirilmesindeki çabaları için teşekkürleriyle başladı. Bölge Müdürü Akbaş, "Bu tarz organizasyonlarda meslektaşlarımız, çalışma arkadaşlarımız ile bir araya gelmek ve karşılıklı fikir alışverişinde bulunmak bizler için de büyük fırsat oluyor. Hunter Industries olarak peyzaj alanları sulaması ve otomatik sulama sistemleri ile ilgili olarak her zaman meslektaşlarımızı ve sektördeki çalışma arkadaşlarımızı desteklemekten gurur duyuyoruz. " dedi.

Eğitimin giriş bölümünde dünyadaki uygulamalar ve su kaynaklarının durumunu aktaran Bölge Müdürü Mustafa Özgür Tunç ise, "Başarılı peyzaj uygulamalarının sürdürülebilir olması için su kaynaklarının doğru yöntemlerle yönetilerek su kıtlığı sınırlamalarını ortadan kaldırmamız gerekiyor. Bizler peyzaj sektöründe yenilikçi sulama uygulamalarındaki eğitim ve bilgilendirmelerimizin devamlılığını değerlendireceğinizi düşünüyoruz. Bursa Sürdürülebilir peyzaj alanları su yönetimi konusunda, gerek drenaj planlarının istenmesi gerekse proje zorunluluğu ile öncü ve önder çalışmaları başlattı. Bunda en büyük başarı ve pay Necla Yörüklü Başkanındır" ifadeleriyle her türlü desteğe hazır olduklarını belirtti.

SU AŞKI Bursa ile Başladı….

Amerika‘da ve Avrupa‘da her yerde sulama projesi yapılması zorunlu...

Türkiye‘ de ise Nilüfer Belediyesi uygulaması ile sulama projeleri zorunlu oldu...

PMO Bursa Şube Başkanı Necla Özkaplan Yörüklü ,Şube 2. Başkanı Esra Özkan ve Yönetim Kurulu Üyesi Emine Can’ ın hazır bulunduğu eğitim programında, Şube Yöneticileri, eğitime gönüllü katılan Bursa Teknik Üniversitesi ve Uludağ Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Birinci Sınıf öğrencilerine özellikle teşekkürlerini iletti.

Örgütlü gelişmenin, bilinçlenmenin en güzel örneklerinin, başlangıçların, öncülüklerin yaşandığı yer olan Bursa yapılanması üzerine konuşma yapan Başkan Necla Özkaplan Yörüklü, “Bursa’ da çok büyük bir su devrimi başlattık. 2016 eylül ayından bu güne Nilüfer Belediyesi ile başladığımız sulama projeleri istenmesine dair çalışmalarımız tüm Türkiye’ de uygalanmaya başlamıştır.” dedi.

Peyzaj Projelerinin yapı ruhsatında zorunluluk olmasına rağmen bazı belediyeler tarafından uyganmadığını dile getiren Başkan Necla Özkaplan Yörüklü şu açıklamaları kaydetti:

"Dünyada su kaynaklarının kullanımı konusunda sıkı önlemler alınıyor. Amerika‘da peyzaj projeleri yapılırken su yönetimi idareleri tarafından zorunlu sulama uygulama projeleri ve su hesapları istenmektedir. Sulama sistemleriyle sular doğru kaynaklardan, iklim kısıtlılığı gibi sorunlar yaşanmadan çözümlenmeye çalışmaktadır. Bu uygulamanın Türkiye ölçeğindeki ilk öncü örneği Bursa Nilüfer Belediyesi tarafından başlatılmıştır. Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ve çalışma ekibiyle meslek odamızın ortak çalışmaları sonucu Peyzaj Projeleriyle birlikte Sulama Projeleri de zorunlu istenmeye başlanmıştır. Bu uzgörülü ve toplumcu kararı nedeniyle Başkan Mustafa Bozbey‘e bir tarihin başlangıcı olduğu için yine ve yeniden teşekkür ediyorum. Çünkü SU AŞKI yani dünyada da water love diye başlayan akım, su kaynalarının doğru kullanımı ve ihtiyaç fazlasının israf edilmeden korunması ve yer altında yararlı katmanlara taşınması ilkesini oluşturur. Bu nedenle bizler drenaj planları ve sulama projeleri ile yer yüzü sularının doğru katmanlara ulaşarak hem yer altını hem de yer üstünü koruyoruz. Her şey yaşam için her şey SU AŞKINA…”

Eğitim gündemi yoğun...

Eğitim gündemi olarak Türkiye‘de ve dünyada suyun önemi, durumu ve değerli kaynaklarımız olan su, toprak ve peyzaj bitkilerinin korunmasının önemi, otomatik sulama malzemelerinin tanıtımı, bileşenlerinin çalışma prensipleri, uygulama ve montaj aşamalarının teorik ve pratik olarak safhalarının anlatılması, peyzaj sulama projesinin okunması, dizayn edilmesi ve örnek projelerin dizayn aşamalarının değerlendirilmesi konuları anlatıldı. Uygulama alanı olan Yunuseli Alman Kanalının 30 Mart Cumartesi günü incelenmesi sonrasında eğitim sertifikaları dağıtılacağı bildirildi.

Nader HAWATMEH, Mustafa Özgür TUNÇ, İlker AKBAŞ, Cüneyt BOSNALIER ,

Tülin ÖZTÜRK, Serkan ADLİM , Tarkan BAŞSOY , Hasan ÖZDEMİR , Hüseyin YANIK , Gül ERİKÇİ ERBİL den oluşan eğitim kadrosuna teşekkürlerini ileten Başkan Yörüklü son söz olarak " Su aşkına başlattığımız eğitimlerle, Bilimsel doğrularla sürdülebilir su kültürü oluşturma hizmeti bizim için bir görevdir. Bu anlamda Bursa‘daki tüm ilçe belediyeler sürdürülebilir su yönetimi politikalarını peyzaj alanında mutlaka uygulamalıdır. Biz Peyzaj Mimarları olarak Kent yönetimlerinde alanımızdaki her türlü desteğe hazırız " dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.