Nâzım Hikmet 117. doğum gününde özel sergiyle anıldı

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Nilüfer Belediyesi, Nâzım Hikmet’in doğumunun 117’inci yıl dönümünde, “Nâzım Hikmet’in Ellerinin İzinde” isimli sergiyi izlenime açtı. Sergide Nazım’ın 40’a yakın dilde yayımlanmış kitaplarının yanı sıra, koleksiyon değeri taşıyan nesneler de bulunuyor.

Nilüfer Belediyesi Kent Tiyatrosu oyuncularının şiir dinletisiyle başlayan açılış törenine Nilüfer Belediye Başkan Vekili ve Nilüfer Belediye Başkan Adayı
Nilüfer Belediyesi, Nâzım Hikmet’in doğumunun 117’inci yıl dönümünde çok özel bir sergiyi sanatseverlerle buluşturdu. Küratörlüğünü M. Melih Güneş’in, tasarımını da Aykut Genç’in yaptığı “Nâzım Hikmet’in Ellerinin İzinde” isimli sergi Nâzım Hikmet Kültürevi’nde izlenime açıldı.

Turgay Erdem, Nâzım Hikmet’in bestekar dostu Arif Milikov’un torunu Amina Milikov ve sanatseverler katıldı. Açılışta konuşan Turgay Erdem, büyük usta Nâzım Hikmet’in doğumunun 117. yılında böyle güzel bir sergiye ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Erdem, “Nâzım Hikmet 11 yılı aşan sürede demir parmaklıklar arkasında baktığı Bursa’ya şimdi, Moskova’daki çalışma odasında yer alan, değişik dillere çevrili kitapları ve arşiv niteliğindeki objeleriyle geri dönüyor. Tüm sanatseverleri bu anlamlı ve eşsiz sergiyi izlemeye davet ediyorum” dedi.

TEMELLİ OLARAK TÜRKİYE’YE DÖNEN ESERLER
Serginin küratörü M. Melih Güneş de Bursa’da, Nilüfer Belediyesi ile çok önemli bir sergiye imza attıklarını ifade etti. Serginin özelliğine dikkat çeken Güneş “Bu sergideki kitapların çoğu Nâzım’ın temelli olarak Türkiye’ye dönmüş eserlerdir. Daha önceki sergilerde kullanılan eserler tekrar Moskova’ya giderdi. Ama artık öyle değil. Türkiye’ye dönmüş eser ve eşyalara ilk ev sahipliği yapan Bursa ve Nilüfer oldu” diye konuştu.
Açılışa katılan, Nâzım Hikmet’in eseri Ferhat ile Şirin’in bale resitali müziklerini besteleyen Azeri bestekar Arif Milikov’un torunu Amina Milikov da duygusal bir konuşma yaptı. Dedesi Arif Milikov ile Nâzım Hikmet’in güçlü dostluk bağına değinen Amina Milikov, imza attıkları eserlerin dünya çapında ses getirdiğini söyledi.

SERGİ 15 MART’A KADAR AÇIK
Sergide, şairin sağlığında 40’a yakın dilde yayımlanmış ve Brezilya’dan Japonya’ya kadar dünyanın çeşitli ülkelerinden bir araya getirilmiş kitapları yer alıyor. Usta yazarın adını taşıyan Nâzım Hikmet Kültürevi’nde 15 Mart’a kadar açık kalacak sergide, küratör M. Melih Güneş’in arşivindeki belgelerle, koleksiyon değeri taşıyan nesneler de bulunuyor.
Ayrıca, Nâzım Hikmet’in bilinmeyen, Türkiye’deki külliyatında bulunmayan eserleri de bu sergide yer alıyor. Sergide dikkat çekici fotoğraflardan biri de, Ara Güler’in çektiği, Nazım’ın Moskova’daki çalışma odası ve karısı Vera Tulyakova Hikmet’in fotoğrafı.
Sergide ayrıca Abidin Dino tarafından Nazım’ın İtalya’da yayımlanmış kitaplarına yönelik yaptığı illüstrasyonların orijinalleri de bulunuyor. Nazım’ın Moskova’daki evinden, 55 yıldır korunan çalışma odasından getirilen kitapları da sergide Bursalılarla buluştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.