Nilüfer’in kültür stratejisi masaya yatırıldı

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Nilüfer Belediyesi, kültür sanat etkinlikleriyle daha da geniş kesimlere ulaşmak, katılımı artırmak amacıyla kültür stratejisini, düzenlenen çalıştayda masaya yatırdı. Farklı alanlardan 83 ismin katıldığı Nilüfer Kültür Çalıştayı’nda konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, kültür-sanat politikalarını, katılımcıların fikirleri doğrultusunda sürdüreceklerini belirtti.

Nilüfer Belediyesi, Nilüfer’in, Bursa’da ve ulusal ölçekte bir “Kültür Kenti” ve çekim merkezi olarak konumunun güçlendirilmesi amacıyla, vizyonu ve hedefleri doğrultusunda bütün paydaşlarının sürece katıldığı bir çalıştay düzenledi.

Nilüfer Belediyesi’nin yeni kültür stratejisinin yol haritasının ilk adımı olarak tasarlanan Nilüfer Kültür Çalıştayı’na, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Bursa ve Bursa dışından, alanlarında uzman kültür-sanat ve tasarım aktörleri, sanatçılar, özel sektör ve sivil toplum temsilcileri ile akademisyenler ve kanaat önderleri katıldı. Holiday Inn Otel’de düzenlenen ve gün boyu devam eden çalıştayda, alanında uzman 83 isim yer aldı.

“Kültür sanat politikalarına birlikte yön verelim”

Çalıştayın açılış konuşmasını Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem yaptı. Erdem, amaçlarının Nilüfer’in kültür-sanat politikalarına, katılımcıların fikirlerini alarak birlikte yön vermek olduğunu belirtti.

Nilüfer’de kültür sanat politikalarıyla ilgili şimdiye kadar izlenen yol hakkında katılımcılara bilgi de veren Turgay Erdem şöyle devam etti: “Kültürevleri, sanat merkezleri ve kütüphaneler kurduk. Çocuklara kitabı ve okumayı sevdirecek binlerce etkinlik organize ettik. Müzeler kurduk, yazıevleri kurduk, sanatın pek çok dalında atölye çalışmaları yaptık. Türkiye’nin en prestijli müzik festivallerini organize ettik. Kent Tiyatrosu’nu kurduk. Yıl 2020 ve geldiğimiz noktada Nilüfer, kültür ve sanatın merkezi oldu. Sosyal yaşam öylesine güzel bir devinime kavuştu ki, artık Bursalılar sosyal yaşamlarını Nilüfer’de sürdürüyorlar. Yani kentin merkezi de artık Osmangazi değil Nilüfer oldu. Konserler, tiyatrolar, kitap okuma buluşmaları, söyleşiler, dans gösterileri sanata kültüre dair ne varsa, yılın her günü Nilüfer’de, herkese hitap edecek etkinlikler düzenleniyor.”

Erdem 20 yıldır yapılan bu çalışmalara rağmen bir kültür çalıştayı düzenlemeye neden ihtiyaç duyduklarını da şu sözlerle açıkladı: “Nilüfer çoksesliliği seven bir kenttir. Nilüfer’de ‘Birlikte yönetim’ anlayışı hakimdir. Bu nedenle geldiğimiz noktada Nilüfer’in bundan sonraki kültür politikalarına nasıl yön vereceğimizi de birlikte belirleyelim istiyoruz. Nilüfer’de kültürün geleceği üzerine hep birlikte kafa yoralım istiyoruz. İnanıyorum ki bu buluşma bizim için ufuk açıcı olacaktır.”

Serhan Ada: Nilüfer bir kültür kenti

Turgay Erdem’in konuşmasının ardından Nilüfer Belediyesi Kültür ve Sanat Danışmanı, İstanbul Bilgi Üniversitesi Kültür Politikaları ve Yönetimi Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Serhan Ada da konuşma yaptı.

Serhan Ada, Nilüfer’ in Bursa’nın “Kültür kenti” olduğunun bilindiğini belirterek, “Nilüfer’in kültürel gelişiminin yeni bir aşamasını bu çalıştayda birlikte gerçekleştireceğiz. Nilüfer’de bugün tanık olduğumuz kültürel canlılık en az 20 yıl geriye gidiyor. Bugün bu canlılığı planlı, katılımı teşvik eden, hayat kalitesini yükselterek aidiyeti pekiştirecek bir kültür stratejisinin ilk adımını atmak üzere toplanmış bulunuyoruz” dedi.

Nilüfer Belediyesi Kent Tiyatrosu, Nilüfer’in kütüphaneleri, düzenlenen festivaller ve kültürel miras alanında yapılan çalışmalara değinen Ada şöyle devam etti: “Nilüfer’in kültür ve sanata dair panoramasını analiz ettiğimizde ortaya çıkan tablo, geliştirilmeye değer azımsanmayacak bir kültürel sermayenin oluşturulmuş olduğudur. Nilüfer, sadece bir ilçe değil aynı zamanda bir ‘Kültür kenti”. Biz bugün, kültürü en geniş tanımıyla kucaklayan ve çok farklı kesimlerden temsilcinin hazır bulunduğu bir toplantıyla ve katılımcı bir yöntemle, Nilüfer’de kültürün geleceği üzerine hep birlikte kafa yoracağız. Çalıştay’ın kültür alanında demokratik pratiklere örnek bir adım olduğuna inanıyorum.”

Atölyeler düzenlendi

Nilüfer’in kültürel ve sosyal durumunu ortaya koyan araştırmanın sonuçlarının da katılımcılarla paylaşıldığı çalıştayda daha sonra “Gösteri Sanatları ve Edebiyat”,

“Gönüllülük ve Katılım”, “Gençlik ve Eğitim”, “Kamusal Alanda Sanat”, “Festivaller” ve “Kültür Mirası ve Turizm” başlıkları altında atölyeler düzenlendi.

Atölye çalışmalarıyla Nilüfer’in kültürel vizyonu ve hedefleri doğrultusunda harekete geçirilebilmesi için kentin kültür ve sanat alanındaki mevcut durumu dikkate alınarak stratejik planlama için gerekli ilke ve önceliklerin başlıkları belirlendi. Atölye çalışmalarının bitiminde gruplar, görüş ve önerilerini kısa birer sunum halinde, düzenlenen panelde diğer katılımcılarla paylaştı.

Başkan Erdem: Çalıştay kitapçık haline getirilecek

Sunumları dikkatle dinleyen Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, öncelikle gün boyunca çalıştaya katılarak değerlendirmede bulunan herkese teşekkür etti. Başkan Erdem konuşmasını şöyle sürdürdü: “Çok etkilendiğim bir çalıştay oldu. Sanat ve edebiyattan kentsel tasarıma kadar her alanda değerli katılımcılar vardı. Katılımcılar alanlarıyla ilgili yol haritası çıkaracak katkılar sundular. Bizim 20 yıldan bu yana devam eden çalışmalarımız var. Bu konuda iyi bir geçmişimiz var. Ama bakışımızı daha geniş perspektife taşımanın yollarını sizlerle beraber tartıştık. Çalıştayda yapılan değerlendirmeler, öneriler bir kitapçık haline getirilecek ve bütün katılımcılarla ayrıca paylaşılacak. Kültür Çalıştayı’nda yer alan herkesin değerli önerilerini bizimle paylaşmaya devam etmelerini isterim. Önümüze şimdi yeni fikirler çıkacak bu çalıştaydan. Biz de çalışmalarımızı bu yönde sürdüreceğiz.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.