1990 Yılında Eurogold adlı bir Avrupa Firması Bergama’da Siyanür ile Altın aramaya başladı. Eurogold sahipleri Türk Halkının tepki göstermeyeceğine inanıyorlardı. Yalnız Bergama Köylüleri Sabahat Gökçeoğlu ve Oktay Konyar’ın liderliğinde ayaklandılar. O yıllarda Günaydın Gazetesi’nde çalışıyordum. Onların bu tepkileri her gün gazetelere konu oluyordu.

Bergamalılar ayağa kalktı ve Eurogold Firmasına, topraklarında Siyanür’le altın arayamayacaklarını ilan ettiler. Arkalarına köylülerini alarak İstanbul’a doğru yürüdüler. Tüm Türk Halkı Bergama Köylülerini destekliyorlardı. Firma ise Türkiye içindeki yandaşlarına güveniyordu. Gitmemekte direniyordu.

Sonunda Danıştay Bergama Köylülerinden yana karar verdi. Siyanürle Altın aranmasını yasaklamıştı. Ancak Danıştay kararına rağmen, gitmemekte direniyordu. Altın aramıyordu. Bütün ümidini Tahkim Yasası’nın çıkmasına bel bağlamıştı. Bu kez Bergama Köylüleri Tahkim Yasasına karşı ayaklandılar. “Tahkim Vatanın işgal edilmesidir” diyerek 5 bin kişiyle açlık grevi başlatacaklarını, eylemlerine devam edeceklerini açıkladılar.

Bergama ayaklanmasının liderlerinden Sabahat Gökçeoğlu isyanını şöyle savunuyordu:” Türk Ulusu Atatürk’ün emaneti olan yolda yürümekte kararlıdır. Eylemlerimize izin vermeyenler, Osmanlı’dan kalma düşünceleri bıraksınlar, insanları suçlamasınlar. Bizler vatan, yurt ve toprak için eylem yapıyoruz.”

Kaz Dağlarında Altın aramaya gelen Kanada Şirketi de aynı Eurogold gibi davranırken, Çanakkale Halkından da Bergamalılar gibi tepki göstermelerini bekliyoruz. Çünkü Türk Halkının büyük kısmı onların arkasında duruyor. Son zamanlarda Kaz dağlarındaki Altın Arama meselesi unutulmaya başlandı. Bizden hatırlatması.

TÜRKİYE DE ALTIN ARAMANIN AŞKI KOZA İLE BAŞLAR

Fetö’cü ortaya çıkınca İngiltere’ye kaçan Akın İpek’in Altın Arama merakı sonucunda Kaz Dağları da olmak üzere 100 yerde altın arama ruhsatı almıştı. Bazı yerlerde çıkardığı altınları yurtdışına kaçırdığı basında yer aldı.

2009 yılında IMKB-30'da en çok değer kazanan hisse Koza Anadolu Metal Madencilik'in (Koza) hissesi oldu. IMKB–30; piyasa değeri ve likiditesi en büyük olan 30 şirketin buluştuğu endekstir, başka bir deyimle borsanın şampiyonlar ligidir.

Kamuoyu Koza'yı AKP ve Fethullah Gülen cemaatine yakınlığıyla biliyor. Koza'nın son 8 yıldaki gelişimine bakınca da AKP'nin iktidarının nimetlerinin bu şirkete sunduğu görülüyor. Koza, 1948 yılında Ali İpek tarafından kuruldu. Asıl faaliyet alanı kağıtçılık ve davetiye basımı. Bugün işleri Akın İpek yürütüyor. Davetiyecilikle nam yapan Koza 2003 yılından itibaren halka açılıyor. Halka açıldığı 2003 yılında Koza'nın piyasa değeri 20 milyon dolar. Bugün ise yaklaşık 500 milyon dolar. Yani aradan geçen 7 yılda değerini 25 kat arttırmış.

Peki, Koza'nın sırrı nedir?

Koza'nın altın madenciliğine girdikten sonra atak yaptığı görülüyor. Koza'nın altın madenciliğindeki gelişim süreci ve girdiği ticari ilişkiler, ABD'li ve Kanadalı altın avcılarının taşeronluğunu yaptığı görülüyor.

1989 yılında Eurogold Madencilik adıyla kurulan ve Bergama Ovacık'ta siyanürle altın çıkarma faaliyeti gösteren ABD'li Newmont Mining Corporation'a ait olan şirket 2002 yılında Avusturyalı Normandy Mining firmasına oradan da 2005 yılında 44.5 milyon dolara Koza'ya satılıyor. Koza altın arama işine bu şekilde giriyor. Ardından yine Newmontfirması Gümüşhane'deki Mastra altın madeni ve diğer altın ruhsatlarını da Koza'ya satıyor.

Aynı şekilde Koza'nın AKP ile kurduğu ilişkiler de ilgi çekici. Yaklaşık 5 yıldır madencilik alanında faaliyet gösteren bir firmanın elinde yüzün üzerinde maden arama ruhsatının bulunması az rastlanır bir olay. Koza şu anda Bergama'dan Artvin'e, Kaz Dağlarından Gümüşhane'ye kadar geniş alanda değerli maden arayabilir.

Bergama Ovacık'taki siyanürle altın çıkarmayla ilgili Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nin hazırladığı raporda bir başka konuya dikkat çekiyor. Ovacık köylüleri ne zaman hukuksal kazanımlarla madeni kapatsalar Koza, Çevre ve Orman Bakanlığı'na başvurarak akıl danışıyor. Bakanlık'ta Koza'ya izlemesi gereken yol ve yöntemleri gösteriyor.

Koza'nın iktidarla kurduğu ilişki ruhsat ve fikir almayla sınırlı değil. İktidarın yerel yönetim olanaklarını da kullanıyor. Örneğin Eskişehir'in Kaymaz beldesinde bu sayede altın çıkarma ruhsatı aldı.

Eurogold 1995 yılında ruhsat almak istemiş fakat halk birçok eylem yaparak engel olmuş. Engel olanların başını bugün Kaymaz Belediye Başkanı olan AKP'li Mustafa Akkuş çekiyormuş. Koza'nın ruhsatı almasında da Akkuş başı çekti. Kaymazlıları Akkuş ikna etti.

Trabzon'un Tonya ilçesine altın aramaya giden Koza'ya yine AKP'li Belediye Başkanı Ahmet Kurt ve AKP İlçe Başkanı ev sahipliği yaptı. Tonya halkı da siyanürlü altına karşı. Bakalım Belediye Başkanı halkı siyanürlü altın çıkarılmasına ikna edebilecek mi?

Koza'ya AKP'nin en büyük kıyağı ise 2009 yılının Şubat ayında KDV tebliğinde yaptığı değişiklikler oldu. Yapılan değişiklikle altın, gümüş gibi kıymetli maden çıkaran şirketlerin, yurtiçine satışta üretimde ödedikleri KDV'nin tamamını vergiden indirebilmesinin yolu açıldı. Yapılan bu değişiklik, borsanın değer kaybettiği bir dönemde Koza'nın hisselerinin tavan yapmasına neden oldu. Koza, iktidar sayesinde değerini bir kez daha katlamış oldu. Gördüğümüz kadarıyla Koza'nın sırrı iktidar ve cemaat ilişkileri. Koza iktidar desteğiyle sermayesini büyütüyor. Mustafa Eberliköse Odatv.com

Yazının yayınlanma tarihi 23 Ocak 2010, ortada 17-25 Aralık ve 15 Temmuz yok. Fetö desteğiyle zengin olan Koza Grup’a el kondu. Türkiye Altın yönünden zengin ülke ama biz bunu değerlendiremiyoruz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.