Herkes birbirine soruyor:

“Bu virüs belası ne zaman bitecek? Normal hayata geçişimiz nasıl olacak? Daha çok bekleyecek miyiz? Virüsün başladığı tarihten önceki yaşantımıza dönebilecek miyiz?”

Bu soruya bilim insanları bile net yanıt vermekten kaçınıyor. Çünkü virüs ile mücadele sürerken, sonunda ne olacağını hiç kimse kestiremiyor.

Bugüne kadar bilim insanlarının en önemli açıklaması, Kendinizi izole edin, yakın temastan kaçının, sosyal mesafeye dikkat edin ve mutlaka koruyucu maske takın” yönünde yoğunlaşıyor.

Çünkü koronavirüsün aşısı hala bulunamadı.

Şu da bir gerçek:

Aşı bulunduğunda virüs bitecek mi?

Bu soruya neredeyse herkes her yerde yanıt arıyor.

Bilim insanlarının çoğu Aşı bulunduğunda ve uygulanmaya başladığında normal yaşama dönebileceğiz” diyor.

Ancak tam tersi görüşte olanlar da var.

Koronavirüs konusunda yeni bir açıklama geldi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) uzmanı Mike Ryan, Corona virüsünün hiçbir zaman sona ermeyerek AIDS hastalığına yol açan HIV gibi bir endemi haline gelebileceği uyarısında bulundu. Ryan, "Aşı bulunmadan dünya nüfusunun yeterli düzeyde bağışıklık oluşturması yıllar alabilir" dedi.

Dünyada 7,5 milyar insan yaşıyor. Aşının bu nüfusa yayılması gerekiyor. Bunun da yıllara yayılması ile sıkıntının önemine vurgu yapılıyor.

Mike Ryan, internet üzerinden düzenlenen bir toplantı sırasında yaptığı açıklamada, virüsün ne kadar süre daha dolaşımda olabileceğine yönelik bir öngörüde bulunmanın mümkün olmadığını vurguladı.

Ryan’ın açıklamalarını önemsiyoruz. Bu nedenle de “Her zaman hazırlıklı ve tedbirli olmalıyız” diyoruz.

Ryan’ın açıklamalarına bakalım mı?

“Şunu açıkça ortaya koymak önemli. Bu virüs içinde yaşadığımız toplumda bir başka endemi haline gelebilir. Bu virüs hiç bitmeyebilir. “Gerçekçi olmamızın önemli olduğunu düşünüyorum. Bu hastalığın ne zaman ortadan kalkacağını kimsenin tahmin edebileceğini sanmıyorum” dedi. Dünya bu hastalıkla mücadelede bir miktar kontrola sahip olsa da, aşı bulunsa bile salgının kontrol altına alınması için büyük bir çaba gerektirecek. COVID-19 için aşı bulunsa bile bunun işleve sokulmasının da çok büyük kapsamlı bir çalışma gerektirdiği unutulmamalıdır. Gerçekçi olmamızın önemli olduğunu düşünüyorum. Bu hastalığın ne zaman ortadan kalkacağını kimsenin tahmin edebileceğini sanmıyorum. Corona virüsüne karşı aşı geliştirilmesine yönelik 100’den fazla çalışma var. Bunların bazıları klinik deney aşamasında. aşısı geliştirilmiş olan kızamık gibi başka hastalıkların dünyada hala görüldüğünü unutmayalım. Bu nedenle koronavirüs hiç bitmeyebilir.

WHO Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebeyesus da “Gidişat bizim elimizde. Bu durum herkesi ilgilendiriyor. Herkes bu pandeminin sonlandırılmasına katkıda bulunmalı” ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliği AB içinde sınırların aşamalı olarak yeniden açılmasını gündeme getirmişti. Ancak kamu sağlığı uzmanları yeni vakaların engellenmesi için çok dikkatli olunması gerektiğinin altını çiziyor.

Mike Ryan, kara sınırlarının açılmasının havayolu ile ulaşıma kıyasla daha az riskli olduğunu söyledi, hava yolu ile ulaşım konusununsa bambaşka bir sorun olduğunu da sözlerine ekledi.

Özetleyelim:

Daha önceki yazılarımızda da vurgulamaya çalıştığımız gibi “Bundan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak” cümlemizi yineliyoruz. Önümüzü göremiyoruz, gelecekte nelerle karşılaşabileceğimiz bu konuda hiç kimse net bir açıklamada bulunamıyor.

Koronavirüsn ortaya koyduğu gerçekleri görmek ve yaşantımızı da artık buna göre düzenlemek durumundayız.

Hiçbir konuda uzun vadeli hesaplar yapamıyoruz.

Zor ama alışmaktan başka çaremiz de yok.

.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.