Hemen her turizm sezonunda Çin ve Çin’den Türkiye’ye geleceği söylenen turistler gündem oluşturuyor. Bu sezon da Çin’den Türkiye’ye 1 milyon turist beklentisi öne çıktı. Bu konuda ilgililer yoğun bir çalışma sürdürüyor.

Yapılan çalışmaların özüne bakalım:

Hedeflenen 1 milyon Çinli turist sayısının ulaşılmasının önündeki en büyük engel olan Çin’den Türkiye’ye yönelik uçuş sayılarının artırılması için çalışmalar sürüyor.

THY’nin bu ülkeden haftada 34 seferi bulunurken, Çinli havayolu şirketlerinin Türkiye’ye seferlerinin bulunmaması, dolayısıyla uçuş sayısının düşük kalması Çin turizm pazarının gelişmesini engellerken, turizmciler Çinli şirketleri yakın gözleme aldı.

Çin’den gelen turist sayısının artırılması için yoğun çalışmalarda bulunan Türkiye Otelciler Birliği’nin (TÜROB), bu turizm pazarına yönelik yakın markajı sürüyor. TÜROB’un girişimiyle, TÜROB’un yanı sıra İstanbul Valiliği, Türk Hava Yolları (THY) ve Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği’nden (TTYD) üst düzey yetkililerin katılımıyla bir heyet oluşturuldu.

Çin’e giden heyet, Türkiye’ye yönelik uçuş sayılarının artırılması için görüşmeler yapacak. Heyetin görüşme yapacağı havayolu şirketleri arasında ülkenin en büyük şirketleri arasında yer alan China Southern Airlines ve Hainan Airlines da bulunuyor. Çin’in en büyük havayolu olan China Southern Airlines, 2011 yılında başlattığı Urumçi-İstanbul seferlerini başlatmış ancak bu seferlerini 20 Temmuz 2016’da durdurmuştu.

Çinliler, yurt dışı uçuşlarına son yıllarda ağırlık vermeye başladı. Özellikle kendi Milli havayolu şirketlerini de belirlenen noktalarda çalıştırıyor. Ülkede refah düzeyi arttıkça, yurt dışına tatile çıkan Çinli sayısı da o derece artıyor.

Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan TÜROB Başkanı Timur Bayındır, Çinli havayolu şirketlerinin sefer sayıları artmadan bu pazardan büyük beklentilere girmenin doğru olmadığı savunarak, “Mevcut uçuş kapasitesiyle senede ancak 300 bin kişi gelebilir. Çin’den Türkiye’ye uçuşların mutlaka artması lazım. 1 milyon Çinli turist hedefi ulaşılabilir bir rakam. Yeter ki ulaşım imkânı sağlansın” dedi.

İşte bu noktada parantez açalım:

Önce Türkiye’ye gelebilecek Çinli turist sayısını artırmak ve belirlemek gerekiyor. Ortada böyle bir turist yoğunluğu ve sayı yok.

Biz her Çin’e gittiğimizde görüştüğümüz yetkililerinin bize söylediği hep aynı sözler:

“Çinliler Türkiye’ye tanımıyor. Bir tanıtım ve organizasyon eksikliğiniz var. Çinli turist, yurt dışın çıkmadan önce gideceği ülkeyi tanıması gerekir. Çin’de zenginler çoğalıyor. Bu da yurt dışı talebini artırıyor. Eğer, Çin’den Türkiye’ye talep artarsa buna çözüm buluruz. Çin’den Avrupa’ya turistler Atina üzerinden gidiş yapıyor. THY’nin seferleri her geçen yıl talep doğrultusunda artıyor. Bunu olumlu buluyoruz ama yeterli sayılmaz. Biz her şeyden önce Türkiye’nin Çin’de kendisini çok iyi ve yeterli derecede tanıtması gerektiğini söylüyoruz.." 

THY, Çin’de Pekin, Şangay, Hong Kong ve Guangzhou’ya uçuyor. THY’nin bu hatlardaki yıllık kapasitesi ise yaklaşık 550 bin yolcu. Bu kapasitenin önemli bir bölümünü THY ile Avrupa ülkelerine giden Çinli turistler ile Afrika ülkelerine giden Çinli işçiler ve işadamları dolduruyor.

Çin’den Türkiye’ye 2012 yılında 114 bin, 2013’te 138 bin, 2014 yılında 199 bin, 2015 yılında 313 bin, 2016’da 167 bin, 2017’de ise 247 bin turist geldi. Bu yılın ilk 3 ayında ise 98 bin Çinli turist geldi. Çinli turistlerin global düzeyde yaptığı yıllık harcamanın 110 milyar doları aştığı da söyleniyor.

Geçtiğimiz yıl 130 milyon Çinli turistin tatil için yurt dışına çıktığı söyleniyor. Nüfusu göz önünde bulundurulduğunda Çin’in turizm potansiyelinin çok büyük olduğunu görürüz.

Çin Ulusal Turizm Genel Müdürlüğü'nden verilen bilgiye göre, bu yılın(2018) ilk yarısında 59 milyon Çinli turist yurtdışı seyahat yaptı.

Vize politikalarındaki gevşeme ve gelir artışı sayesinde, geçen 10 yılda yurtdışı seyahatine çıkan Çinli turist sayısında büyük artışların olduğunu da görmezden gelmemek gerekiyor..

2015 yılında yaklaşık 120 milyon Çinli yurtdışı seyahatine çıktı ve bu sayı önceki yıla göre yüzde 19,5; 1998 yılına göre ise 13 kat attı. Çin, yurtdışına en çok turist gönderen ülke oldu.

Öte yandan, geçen yıl Çin'in yerli turizm piyasasında 4 milyar seyahat gerçekleşti ve 4 trilyon yuan (620 milyar ABD Doları) gelir elde edildi.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.