Günlük gazetelerin tirajı son yıllarda neden düşüyor?

Bu soruya yanıtı hemen verelim:

Gazetelerin büyük çoğunluğu inandırıcılığını yitirdi. Asılsız haber ve analizler artık okurlardan tepki alıyor. Bu da gazetelerin okunmaz duruma gelmesinin kapısını açıyor.

Bir başka neden de artık sosyal medyanın yazılı basının önüne geçmesidir.

Toplumun okuma alışkanlığından giderek uzaklaşmaya başladığını da görmezden gelmemeliyiz.

Bir başka pencere:

Yazılı basının giderleri yükseliyor. Çalışanlarına maaş bile ödenmekte güçlük çekiliyor. Yayınını durdurmak zorunda klan bazı gazetelerin çalışanlarına birikmiş alacaklarını bile ödeyemediğini gördük. Kıdem tazminatlarının ödenememesi nedeni ile hacizlerle karşı karşı karşıya kalanlar bile var.

Önce Haber Türk kapandı ve internet ortamında yayınını sürdürmeye başladı.

Şimdi ise Hükümete yakınlığı ile bilinen Star ve Güneş Gazetelerinin yazılı yayınlarına son verdiklerini gördük. Yapılan açıklamada iki gazete de artık yayınların internet üzerinden yapacak.

Bu arada hemen vurgulayalım:

Daha önce çok yüksek tiraj yapan birçok gazetenin de sıkıntı yaşamakta olduğu biliniyor. Hürriyet Gazetesi birçok çalışanının içine son vermek durumunda kaldı. Hatta yakında kapanabileceği bile konuşuluyor.

Milliyet Gazetesi’ndeki tiraj kayıplarının da önüne geçilemediği iddia ediliyor.

İrili ufaklı diğer gazetelerden fazla söz etmek istemiyoruz.

Basının bugün bu duruma düşmemesi gerekirdi.

Demokrasilerde dördüncü güç olarak bilinen ve her döneme damga vuran gazeteler bugün ne yazık ki artık eski saygınlığını da koruyamayacak duruma geldi. Geçmişe dönüp baktığımızda çok zor koşullarda yayın yapan bazı gazetelerine siyasi ve ekonomik hayatımıza nasıl damga vurduklarını görürüz.

Şimdiye bakalım:

Sosyal medya artık toplumda daha etkili ve saygın bir yer edinmeye başladı. Birçok konuda sosyal medyanın gücünün ne kadar etkili olabildiğini de görebilmekteyiz.

İnternet ortamının giderek yayılması, sosyal medyayı öne çıkarıyor. Artık her şey ve her konu elimizin altında. Haberlerin anında internete düşmesi, internet üzerinden yayın yapan gazete ve dergilerin anında yayınlarını yenilemeleri önünde artık yazılı basının eski gücünün kalmadığını da ortaya koyuyor.

Sosyal medya giderek güçleniyor, önümüzdeki yıllarda çok daha da güçlenecek.

Hiç kuşkusuz sosyal medyayı sadece gazete ve dergilerle sınırlı tutmamak gerekiyor. Konumuz tiraj kaybı ve internet üzerinden yayın yapan medya olduğu için bunu öne çıkardık

Her geçen gün daha çok insan tarafından kullanılan sosyal medya tüm dünyada insanların hayatlarının önemli bir parçası haline geldi. Bazılarını bağımlı hale bile getirdi.

Bir önceki kuşak, bir diziyi izlemediğinde, ertesi gün arkadaşlarının yaptığı esprilere katılamadığı için utanırdı. Şimdi ise, insanlar sosyal medyayı güncel konulardan uzak kalmamak için kullanıyorlar. İnsanlar, sadece takip etmek istedikleri kişileri takip ederek, onların söyledikleri sözleri izleyebiliyor ve ona yorum yazarak, onu beğenerek tepki veriyorlar.

Yeni nesil özgürlüğü daha çok seviyor. Eğer bugün sosyal medya bu kadar yaygınlaşabiliyorsa bunun özgürlükle bağlantısını da unutmamalıyız.

Sosyal medya, kullanıcıların içerik ürettiği tamamen özgür bir medyadır. Bu kavram son yıllarda hayatımızda hiç bir şeyin kaplamadığı kadar çok yer kaplamaya başladı. Takipçiler çoğaldı, yazışmalar yoğunlaştı.

Sosyal medya sosyal ilişkilerimizden, arkadaşlıklarımıza, marka bilgilerinden, şikayetlerine kadar neredeyse sonsuz bir bilgi birikimini içinde barındıran dev bir kavram olarak da değerlendirilebilir.

Pek çok sosyal ağın yanında blog yazarları da bu ekosistemin ciddi bir parçası olarak öne çıkıyor. Bloglara koyulan yazılar, yazarlar veya başka kullanıcılar tarafından sosyal medyaya taşınmaktadır. Bu bakımdan, bloglar sosyal medyanın ayrılmaz bir parçası haline gelmiş bulunuyor.

Sosyal medya bize göre önemsenmesi gereken bir konudur. Bu nedenle önümüzdeki günlerde bu konuda daha detaylı yazmaya çalışacağız.

.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.