“Rusya’dan beklenen turist gelecek mi?”

Sıkça sorulan bu soruya bugünkü yazımızda yanıt bulmaya çalışacağız.

Çünkü özellikle Antalya’daki oteller Rusya’dan gelecek turistleri bekliyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy daha önce, yaptığı açıklamada Türkiye’nin Rus turistler için kapılarını açmaya hazırlandığını, ancak bu konuda dikkatli davrandığını ifade etmişti. Ersoy Türkiye’nin Rusya ile uçuşların ancak temmuz ortasında başlayabilmesini umduğunu belirtmişti.

Diğer yandan Rusya’nın Ankara Büyükelçiliği’nden İzvestiya’ya yapılan açıklamada iki ülke arasındaki uçuşların ne zaman yeniden başlayacağı konusunda net bir tarihten söz etmek için erken olduğu kaydedilmişti.

Rusya Federal Turizm Ajansı Rosturizm’in Başkanı Zarina Doguzova, yurtdışına seyahat etmekten kaçınılması yönündeki tavsiyelerinin geçerliliğini koruduğunu, uluslararası turizm için önkoşulun gündemlerinde olmadığını söylüyor.

Uluslararası turizmin başlaması için bir önkoşul görmediklerini ve birçok ülkedeki durumun hala zorlu olduğunu belirten Doguzova’nın açıklamaları şöyle:

“Tüm dünyada şu an karantina tedbirlerinin aşamalı olarak kaldırılması konusu konuşuluyor. Görüyoruz ki bu süreç çok dikkatli şekilde ilerliyor ve her yerde, öncelikle kısıtlamaların kaldırılmasına ülke içindeki küçük seyahatlerle başlanıyor Bununla bağlantılı olarak, Rusya vatandaşlarının salgın durumu normalleşinceye kadar yurtdışına seyahat etmekten geçici süreyle kaçınmasına ilişkin tavsiyemiz güncelliğini koruyor. Bu nedenle bugün tüm çabalarımız bu yıl vatandaşlarımızın yurtiçinde güvenli şekilde tatil yapmasına olanak vermeye yönelik. “

Rusya Federasyonu Başbakan yardımcısı Dmitriy Çernışenko ise yaptığı açıklamada ülke içi tatil vurgusu yaptı. Çernışenko, herkesin “seyahat beklemekten bıkmış olmasına” rağmen, yurt dışında toplu turizm gezilerine başlamak için herhangi bir önkoşul bulunmadığını ve ikinci bir koronavirüs dalgası tehlikesinin hala yüksek olduğunu kaydetti.

Çernışenko açıklamalarında aynı zamanda “Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’ne göre, koronavirüs nedeniyle seyahat kısıtlamaları uygulayan ülke sayısı yüzde 100’e ulaştı. İnsanların tatil yapması gerektiğini anlıyoruz. Neyse ki ülkemizde bunun için tüm şartlar var” ifadelerini kullandı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova yurt dışına seyahat etmeyi planlayan vatandaşlardan sınırların ne zaman açılabileceğine yönelik çok sayıda soru aldıklarını söyledi. Rus Dışişleri Bakanlığı internet sitesinde Rus turistlerin hangi ülkelerde tatil yapabileceğine yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı internet sitesinde yayınlanan değerlendirmeye göre popüler Avrupa turizm destinasyonlarında Ruslar için sınırların açılması hakkında konuşmak için henüz çok erken olduğu belirtildi. Bunun nedeni olarak koronavirüsün küresel ölçekte yayılma tehdidinin henüz aşılamaması gösterildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'na göre, “Tarifeli yolcu uçuşlarına başlama kararı dikkatle hazırlanmalı ve hem Rusya'daki hem de bir bütün olarak dünyadaki mevcut epidemiyolojik durum dikkate alınarak yapılmalı”

Değerlendirmede Rusların tatillerini yurt dışında geçirmeleri için açık kapılar bırakıldı. Rus Dışişleri Bakanlığı, " Turistik tesislerin sağlıklı turizm sertifikasının tamamlanmasından sonra Türkiye'de tatil mümkün olacak." ifadelerini yer verildi.

Uzmanlar tüm Antalya otellerinin sertifikasyonunun Haziran-Temmuz aylarında gerçekleşeceğine inanıyorlar.

Rus Dışişleri Bakanlığına göre, koronavirüs salgınıyla ilgili olumlu gelişmeler yaşanırsa Avrupa ülkelerinin Haziran-Temmuz aylarında sınırlarını birbirlerine açmaları beklenebilir. Bundan sonra, muhtemelen AB dış sınırlarının açılması tavsiyesinde bulunacak.

Özetleyelim:

Bugünkü koşullarda Rusya’dan Türkiye’ye ancak Temmuz ayında turist gelebilecek.

Turizmciler Rusya’dan gelecek turist sayısında azalma olabileceğine dikkat çekiyor. Buna gerekçe olarak da Rus turistin tatilini ülkelerinde geçirmeye niyetli olduklarını söylüyorlar. Bir başka gerekçe de uçak ve otel fiyatlarındaki artış öne çıkıyor.

Dikkat edilecek olursa Rusya yetkilileri de Rus turistlerin dışarıya çıkmasını pek sıcak bakmadıklarını üstü kapalı da olsa dile getiriyor.

Bütün bu gelişmeleri alt alta koyup topladığımızda bu yıl turizmde sıkıntıların yaşanacağı görülüyor.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.