İçinde bulunduğumuz yılda 1 milyon 200 bin kişi işsizlik maaşı almak için başvuru yapmış.

Önemsenmesi gereken bir rakamla karşı karşıyayız.

Bu, tam olarak işsizlik rakamlarını yansıtıyor mu? Hayır.

Çünkü işsiz olduğu halde işsizlik maaşı almak için başvuruda bulunmayan bir o kadar daha işsizin olduğunu düşünüyoruz. Çeşitli nedenlerle başvuruda bulunmayanların var olduğu da zaten biliniyor.

Bir önemli konu da üniversite mezunu işsizlerinin de işsizler ordusunda önemli bir noktaya gelmiş olmalarıdır.

Yapılan son açıklamalarda Türkiye’de işsiz sayısının 3 milyonun üzerinde olduğu söyleniyor. Gizli işsizlerin ise bu sayının dışında olduğuna dikkat çekiliyor.

Bunun anlamı, işsizlik sıkıntısının giderek büyümesidir.

Hemen her ay yapılan araştırmalarda işsizliğin giderek büyüdüğü ve önemsenmesi gereken bir konu haline geldiği açıklanıyor. Bu konuda sıkıntıların her geçen yıl daha da ağırlaşarak arttığını da gözlemliyoruz.

İşsizlik sigortası Fonu konusu bu nedenle gündeme geldi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, muhalefet milletvekillerinin işçilerin işsiz kaldıklarında maaş almaları için oluşturulan İşsizlik Sigortası Fonu’ndan kamu bankalarına kaynak aktarıldığı eleştirileriyle yapılan iddiayı yalanlamazken, “Kârlı işlemler yapıyoruz ki şu anda fonumuz 125 milyar liraya ulaştı” diyor.

İşsizlik fonundan bugüne kadar sadece 27.7 milyar lirası işsizlere verildi. Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın bütçesi görüşülürken, Bakan Selçuk, işsizlik sigortasında 2002-2018 döneminde yaklaşık 6 milyon 470 bin kişinin işsizlik ödeneği almaya hak kazandığı bilgisini verdi.

Milletvekilleri fondan Karayolları başta olmak üzere başka yerlere kaynak aktarıldığı eleştirisini dile getirdi. CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke ise eleştirilerinde, “gizli saklı bir operasyonla, işsizin ve çalışanların parasını kamu bankalarına aktardığınız ortaya çıktı” dedi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt ‘ün açıklamalarına da göz atalım:

“Fonun daha iyi değerlendirilmesi, fongelirinin artırılmasını sağlamak amacıyla da gerektiği zaman bu fonu doğru kullanmak adına çeşitli işlemler yapılıyor. Yapılan işlemler, İşsizlik Sigortası Fonu Kaynaklarının Değerlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik ve Kamu Haznedarlığı Genel Tebliği çerçevesinde gerçekleştiriliyor. Dolayısıyla, bütün bu işlemlerin, yapılan tüm işlemlerin sonucunda kârlı işlemler yapıyoruz ki şu anda fonumuz 125 milyara ulaşmış durumda” dedi. Bunun üzerine HDP milletvekili Garo Paylan, “Hayır, yönetmelikler kanunların üstünde değildir. Kanunda ‘İşsiz yararına kullanılır’

Hükümetin her fırsatta tasarruf söylemini dile getirmesine karşın, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın 155 sayfalık bütçe sunum kitapçığının büyük bir bölümünün fotoğraflardan oluşuyor.

İçerisinde yoksulluğu ortaya koyan sosyal yardım programlarının ayrıntılarının da yer aldığı kitapçıkta fotoğraflar geniş yer kapladı. Kitapçığın 24 sayfasında Bakan’ın faaliyetleri sırasında çekilen fotoğraflarına yer verildi. Kitapçıkta ayrıca Bakan’ın yanı sıra Cumhurbaşkanı ile eşinin programlarından çekilen fotoğrafların da yer aldığı görülüyor.

Özetleyelim:

Pahalılık, ardından gelen enflasyon giderek alım gücümüzü düşürüyor. Fakirleşiyoruz ve muhtaç duruma geliyoruz. Geçinme sıkıntısı içine düşenleri sayısı da her geçen gün katlanarak artıyor.

Alınan tüm önlemlere rağmen çarşı-pazardaki pahalılık ve artan ithalatın getirdiği ağırlık açık biçimde görülüyor.

Pahalılık önlenemediği süre içinde enflasyonu düşürmek mümkün değil. Bu nedenle bugün enflasyonla mücadele en önemli duruma gelmiştir.

Dikkat edilecek olursa enflasyonun % 25’leri aşması ile işçi, memur, emekli, dul ve yetimler de yeni yılda maaşlarına en az % 25 oranında zam yapılmasını talep ediyorlar. “Geçinemiyoruz” yakınmaları artıyor.

Bugün halen birçok yerde ihtiyaç sahiplerine belediyelerce kömür, odun, gıda yardımlarının sürmesi de yoksulluğun boyutunu ortaya koyması açısından önemsenmelidir.

Zaten işsiz oldukları için işsizlik maaşı almak için başvuruda bulunanların sayısındaki yükseklik de ne durumda olduğumuzun açık bir fotoğrafı değil mi?

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.