Bu köşede genellikle önemli bazı konularda Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) verilerini paylaşıyoruz. Yazımızın bütününde de görüşlerimizi ve eğer varsa önerilerimizi de ortaya koyuyoruz.

Bugün yine TUİK tarafından yapılan ve hemen hepimizi yakından ilgilendiren bir konu ile karşınızdayız.

Türkiye’nin nüfusu gençleşiyor.

Ancak, gençlere iş sahalarının açılmaması, hayatlarından memnun olmayanların sayısının artması gelecek için endişe veriyor.

Yapılan istatistikler sonunda Gençlerde istihdam oranı, geçen yıl 2017'ye göre 0.7 puan artarak yüzde 35'e çıktı. İstihdam edilen gençlerin yüzde 16.6'sı tarım, yüzde 30'u sanayi, yüzde 53'ü hizmet sektöründe yer aldığını görüyoruz.

Şimdi de TUİK’in araştırmasının sonuçlarına göz atalım:

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) "İstatistiklerle Gençlik 2018" araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Buna göre, geçen yıl itibarıyla Türkiye nüfusunun yüzde 15.8'ini 15-24 yaş grubundaki genç nüfus oluşturdu.

Ülke genelindeki genç sayısı 12 milyon 971 bin 396 kişi olarak hesaplanırken, bunun yüzde 51.2'si genç erkek, yüzde 48.8'i ise genç kadın nüfus olarak kayıtlara geçti.

Genç nüfus oranının en yüksek olduğu kent yüzde 25.4 ile Hakkari olurken, bu ili yüzde 23.5 ile Şırnak ve yüzde 22.7 ile Siirt izledi.

Genç nüfus oranının en düşük olduğu iller ise yüzde 12.8 ile Muğla, yüzde 13 ile Balıkesir ve 13.5 ile İzmir olarak sıralandı. Yaşam memnuniyeti araştırması sonuçlarına göre, 2018'de genç bireylerden genel sağlık durumundan memnun olduğunu beyan edenlerin oranı yüzde 85.5 olarak kayıtlara geçti.

Hane halkı bilişim teknolojileri kullanım araştırması sonuçlarına göre ise internet kullanım oranı 16-24 yaş grubundaki gençler için 2017'de yüzde 90 iken geçen yıl yüzde 93'e yükseldi. Geçen yıl mutlu olduğunu beyan eden 18-24 yaş grubundaki gençlerin oranının yüzde 55.4 olduğu görüldü. Gençlerin mutluluk kaynağı olan değerlerde ilk sırayı yüzde 50.5 ile sağlık aldı. Bunu, yüzde 20 ile başarı, yüzde 18.9 ile sevgi izledi.

TÜİK'in 'İstatistiklerle Gençlik 2018' araştırması verilerine göre geçen yıl gençlerin yüzde 76'sı çalıştığı işten memnunken yüzde 48.7'si elde ettiği kazançtan memnun olduğunu beyan etti. Kazançtan memnuniyet oranı yaş artıkça azalıyor.

Buna göre 25 yaş ve üzerine gençlerde elde ettiği kazançtan memnun olduğunu beyan edenlerin oranı yüzde 41'e geriledi. İstatistikler kazancından memnun olduğunu ifade eden gençlerin azınlıkta kaldığını gösteriyor.

18-24 yaş grubundaki gençlerde memnun olduğunu ifade etmeyenlerin oranı yüzde 51.3 olurken, 25 yaş ve üzeri gruptaki gençlerde ise bu oran yüzde 59'a çıkıyor. Gençlerde işsizlik oranı, 2017'de yüzde 20.8 iken geçen yıl yüzde 20.3'e geriledi.

Bu oran, genç erkeklerde bir önceki yıla göre 0.2 puan azalarak yüzde 17.6'ya, genç kadınlarda 0.8 puanlık azalışla yüzde 25.3'e düştü. Gençlerde istihdam oranı, geçen yıl 2017'ye göre 0.7 puan artarak yüzde 35'e çıktı. İstihdam edilen gençlerin yüzde 16.6'sı tarım, yüzde 30'u sanayi, yüzde 53'ü hizmet sektöründe yer aldı.

Hane halkı iş gücü araştırması sonuçlarına göre, ne eğitimde ne de istihdamda olan gençlerin oranı geçen yıl yüzde 24.5 oldu. Bu oran, genç erkeklerde yüzde 15.6, genç kadınlarda yüzde 33.6 olarak hesaplandı.

Şu noktaya dikkat:

Üniversite mezunu gençlerin önemli bölümü iş bulamıyor. Çokları da hangi işte olursa olsun çalışmaya razı olduklarını söylüyor.

İşin bir başka boyutu da şu:

Yurt dışına çıkıp daha iyi şartlarda iş sahibi olmak isteyenlerin sayısında da önemli ölçüde artışların olduğu görülüyor. Bazı üniversite öğrencileri eğitimleri gereği yurt dışına çıktıklarında geri dönmemeyi tercih ediyor.

Bu durum da gençlerimizin elden çıkmaya başladığının habercisidir.

Bir yandan iyi eğitimli gençlerimizin yurtta kalmasını istiyoruz, öte yandan onlara gereken fırsatları veremiyoruz. Bu da genç beyinlerin yurt dışına göçünün önünü açıyor.

Çok önemsediğimiz bu konunya daha sonraki yazılarımızda enine boyuna değinemeye devam edeceğiz.

.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.