Son günlerde film piyasasında olağanüstü gelişmeler yaşanıyor. Türkiye, dünya film piyasasının gözdesi konumun getirilmek isteniliyor. Bu konuda atılan adımlar ve yapılan çalışmaların son derece olumlu noktalara taşınmakta olduğunu görüyoruz.

Türkiye Film Komisyonu Derneği Başkanı Sait Yardımcı haftalardır Çin’de bulunuyordu. Çin film sektörü ile sıkı ilişkileri geliştirmek, Türkiye ile Çin arasında sektörle ilgili köprüleri güçlendirmek için atılan adımların hedefine ulaştığını görüyoruz.

Daha önceki adımda Hollywood’u İstanbul’a taşıyacak bir proje üzerinde çalışmalar yapan Türkiye Film Derneği Başkanı Yardımcı, Türkiye’nin dünya film çekim merkezi haline gelebileceğine de vurgu yapıyor. “Doğal ve tarihi güzellikleri ile Türkiye iyi tanıtılırsa dünya film piyasasının gözdesi haline getirilebilir” diyor.

Kapadokya’nın hem Hollywood, hem Uzakdoğu ülkelerinin çekim merkezi durumunda olduğu da ifade ediliyor. Özellikle ülkemize gelen Çinli turistlerin uğramadan gitmediği Kapadokya, aynı zamanda film stüdyolarının da merkezi konumuna getirilebilir.

Sait Yardımcı yapılan görüşmeler sonrasında “Çinli filmcilerin Türk meslektaşları ile işbirliği yapmaları için iki ülke arasında gecen yıl 100 Milyon dolarlık ortak yapım anlaşması imzalanmıştı. Bu yıl da bu kapsamda toplantılar yapıldı” açıklamasını yaptı.

Biz, Türkiye Film Komisyonu Derneği Başkanı Sait Yardımcı’nın Çin’deki izlenimleri konusunda yaptığı açıklamayı sizlerle paylaşmak istedik:

“Çin’in sinema sektöründe önemli bir yer tutan ve bu yıl 6'ncısı düzenlenen “İpek Yolu Film Festivali” (Silk Road Film Festival) geçtiğimiz hafta sona erdi. Ülkenin güney doğusundaki Fujian eyaletinde yapılan festivale, ev sahibi Çin dışında, Türkiye, İtalya, Fransa, Sırbistan, Japonya, Pakistan, Hindistan, Malezya ve Almanya’dan 10 ülkenin temsilcisi katıldı. Festivalde, ülkemizi Türkiye Film Komisyonu Derneği Başkanı Sait Yardımcı temsil etti. Yardımcı, festival sonunda yaptığı açıklamada “Çinli filmcilerin Türk meslektaşları ile işbirliği yapmaları için iki ülke arasında gecen yıl 100 Milyon dolarlık ortak yapım anlaşması imzalanmıştı. Bu yıl da bu kapsamda toplantılar yapıldı” dedi.

Çin’deki İpekyolu Film Festivali’nde bu yıl Türkiye‘nin büyük sükse yaptığını vurgulayan Sait Yardımcı, sözlerini şöyle sürdürdü “Toplantılara Çin Film Ortak Yapımlar Birliği ( Chairman of China Film Co-production Corporation) Başkanı Miao Xiatian moderatörlük yaptı.

Farklı ülkelerden davet edilen 10 ülke temsilcisi kendi ülkelerinin film endüstrisini film sektörünün gidişatını, mevcut durumları yorumladı. Ben de Türk film endüstrisini anlattım. Konuşmamda Türkiye ile Çin arasındaki olası, işbirliği kapsamındaki projelerden söz ettim. Ülkemizin ipek Yolu güzergâhının önemli bir bölümünde olmasının önemine değindim.

Bu arada ülkemizde özellikle yabancı film yapımcıları için çıkartılan yeni film yasasını ( %30 lara varan yapim destekleri ) ve Türkiye’nin çok egzotik bir film Lokasyonu olduğunu dile getirdim. Yaptığın slayt gösterileri ile bunu pekiştirdim. Çinli yetkililer anlattıklarım ile çok ilgilendi. Tüm delegeler ile yapılan toplantıdan bir gün sonra Başkan Miao Xiaotian ile özel sohbet ettik. İki ülkenin film endüstrileri arasında işbirliğine yönelik somut eylemleri konuştuk. Başkan Miao’yu işbirliği anlaşması kapsamında ülkemizi yakından tanıması için Türkiye’ye davet ettim.

Festivalin son günün de ise dünyaca tanınan ve Hollywood’da yasayan Çin’li yapımcı ve yönetmen Leo Shi Young ve Çin’in Angelina Jolie’si olarak tanınan Yao Chen ile bir araya geldiğini belirten Sait Yardımcı “Forbes ve Times Dergisi tarafından en güçlü kadın oyuncu olarak bilinen Chen’e de ülkemizin film platolarını anlattım. O da Türkiye’yi yakından tanımak istediğini özellikle Kapadokya’yı cok görmek istediğini dile getirdi.

Ben de yeni film projelerinin Türkiye’de çekilmesinin her iki ülke için de önemli olduğunu vurguladım.” derken festivalin ve toplantıların son derece başarılı geçtiğinin altını çizdi. “

Özetleyelim:

Çalışınca ve tanıtım etkinliklerini artırınca bazı pürüzler ve imkânsız gibi görülenler ortadan kalkabiliyor.

Baştan bu yana söylediğimiz şu:

Türkiye gerektiği gibi yurt dışında tanıtılamıyor. Bu nedenle turizmde de beklediğimiz sonuçları alamıyoruz

Türkiye Film Komisyonu Derneği, bir noktada bu eksikliği giderebilecek adımları atmaya başladı. Türkiye’nin tanıtımında da önemli bir rol üstlendi. Bu nedenle bu Derneğin çalışmalarını biz de dikkatli ve ilgi ile izliyoruz.

.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.