İçişleri Bakanlığı’nın 65 yaş ve üstü ile koronik rahatsızlığı olanların sokağa çıkma yasağı kararı son derece önemlidir ve desteklenmelidir. Yapılan açıklamalarda evde 3 hafta kalmanın hayat kurtardığı açıklandı. Birçok ülkede coronavirüsle mücadelenin bu nedenle kazanıldığı ve kazanılmaya çalışıldığına da vurgu yapılıyor

Harvard Tıp Fakültesi doktorlarından Mehmet Furkan Burak yapılan çalışmaları değerlendiren açıklamalarda bulundu.

Corona hakkında görüş bildiren tüm doktorlar gibi Dr. Mehmet Furkan Burak da evde kalmanın ve sosyal izolasyonun bu hastalıkla mücadele hayati bir role sahip olduğunun altını çiziyor:

‘‘Sosyal izolasyon toplumun yaşlı ve hasta astım gibi genç hastalar. Siz hiç semptomsuz geçirebilirsiniz. Ben şu anda dışarıda dolaşarak taşıyıcılığımı sürdürüyorum. İnsan hissetmediği üzerine aksiyon alması zor. Yaratılışı gereği. Burada her şeyi devletten beklemeden herkesin kendini izole etmesi lazım ki rakamlar sağlık personelinin mücadele edebileceği düzeyde kalsın. İki üç hafta evinde duran biri bilsin ki dışarıda birilerinin hayatını kurtarıyor.’’

Her ne kadar evde kalmanın sıkıntıları olsa da, insan hayatı üzerindeki rolünün unutulmaması gerektiği anımsatalım.

Umutsuzluğa kapılmayacağız. Elbirliği ve dayanışma ile virüs belasından kurtulacağız. Alınan kararlara uymak, konu hakkında verilen bilgileri iyi değerlendirmek bu konuda atılacak önemli adımlardır.

Dünyada yaygınlaşan ve çok can kaybına neden olan virüs, Türkiye’de bugüne kadar alınan önlemlerle şu ana kadar çok az hasarla atlatılacağının mesajlarını veriyor.

Harvard Tıp Fakültesi’nde İç Hastalıkları Uzmanı olarak görev yapan Doktor Furkan Burak, Corona test kiti eksikliği eleştirilerine katılırken Türkiye’nin bu konuda Amerika’dan daha iyi konumda olduğuna dikkat çekiyor:

“Türkiye ABD’den çok daha iyi durumda Test kiti açısından. Hala test yeterli yapılamıyor Amerika’da. Türkiye’nin elinde çok daha fazla test kiti var.”

Bugünkü yazımızda uygulanmakta olan yasaklarla ilgili kararları ve nasıl uygulanacağı konusundaki ayrıntıları sizlerle paylaşmak istedik:

İçişleri Bakanlığı, 65 yaş üzerindeki tüm vatandaşlar ile kronik hastalığı olanları kapsayacak bu genelgeyi nasıl uygulayacağı konusunda da açıklama yaptı. Bu açıklamaya göre; ihtiyaç olması halinde özellikle tek başına yaşayan ve ihtiyaçlarını karşılayacak yakını bulunmayan 65 yaş ve üstü ile kronik rahatsızlığı olan vatandaşların mağdur olmaması; temel ihtiyaçlarını karşılamak için il/ilçelerde vali/kaymakamlar başkanlığında 65 yaş üstü Vefa Sosyal Destek Grubu oluşturulacak. Destek grubunda, kamu kuruluşları temsilcileri yanı sıra sivil toplum örgütleri temsilcilerine de yer verilebilecek. Vatandaşlar, ihtiyaçlarıyla ilgili 112, 155, 156 acil yardım hatlarına başvuruda bulunabilecek.

İçişleri Bakanlığı, saat 22.00’de yayımladığı günün dördüncü genelgesiyle ile ülke genelinde daha önce açık tutulmalarına karar verilmiş lokanta, pastane ve benzeri iş yerlerine sadece mekan içerisinde sadece paket sipariş teslimi ve paket servis yapma şartı getirildi. Dolayısıyla mekanda müşterilere oturma olanağı sağlanmayacak. Genelgeye göre; içkili ve/veya içkisiz tüm lokanta ve restoranlar ile pastane ve benzeri işyerleri, bugün saat 24:00 itibariyle sadece paket servis, gel-al benzeri şekilde, müşterilerin oturmasına müsaade etmeden hizmet verecek. Lokanta ve restoranlar ile pastane ve benzeri işyerlerinin oturma alanlarını kaldırmaları sağlanacak, bu alanlara müşteri kabul etmemeleri konusunda gerekli işlemler yapılacak.

16 Mart’ta Corona virüsü salgını gerekçesiyle İçişleri Bakanlığı, pavyon, diskotek, bar, gece kulüpleri faaliyetlerini saat 10.00 itibariyle geçici süreliğine durdurmuştu. Bu yasaklama kararı 15 Mart gecesi saat 22.00’de duyurulduğunda sadece alkollü mekanlar yasak kapsamına alınması kamuoyunda tepki yaratmıştı. Bunun üzerine İçişleri Bakanlığı, ertesi gün saat 18.00’de yeni bir genelgeyle faaliyetleri durdurulacak mekanlara alkolsüz işletmeleri de dahil etmişti.

Genelgeye göre; 16 Mart’ta saat 24.00 itibariyle tiyatro, sinema, gösteri merkezi, konser salonu, nişan/düğün salonu, çalgılı/müzikli lokanta/kafe, gazino, birahane, taverna, kahvehane, kıraathane, kafeterya, kır bahçesi, nargile salonu, nargile kafe, internet salonu, internet kafe, her türlü oyun salonları, her türlü kapalı çocuk oyun alanları (AVM ve lokanta içindekiler dahil), çay bahçesi, dernek lokalleri, lunapark, yüzme havuzu, hamam, sauna, kaplıca, masaj salonu, SPA ve spor merkezlerinin faaliyetleri geçici bir süreliğine durdurulmuştu.

 

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.