Bizi takip eden okurlarımız anımsayacaklardır:

Geçenlerde Ermenistan ile ilgili yazdığımız bir yazıda “Ermenistan’da neler oluyor?” diye sormuş ve komşuda çok önemli gelişmelerin olduğuna değinmiştik.

Olayların giderek arttığı, protesto gösterilerinin önünün alınamadığı Ermenistan’ın Başkenti Erivan’da göstericilerin şiddet olaylarını daha da artırmakta olduğunu görmekteyiz.

Bugün gelinen noktaya baktığımızda Ermenistan’ın hem siyaseti, hem de ekonomisinin adeta felç olduğunu görmekteyiz. Bunu daha iyi analiz edebilmek için son gelişmelere bakmamız yeterli olacaktır.

Ermenistan Parlamentosu’nda başbakanlık seçimine tek aday olarak giren muhalif hareketin lideri Nikol Paşinyan gereken oyu alamadı. Parlamentoda özel oturumla yapılan başbakanlık seçiminde Paşinyan, genel kurula gelen 102 milletvekilinden sadece 45'inin desteğini alabildi.

Seçimde iktidardaki Ermenistan Cumhuriyet Partisi 56 ret oyu verdi. Gereken 53 oyu alamayan Paşinyan, başbakan olamadı. Seçimler öncesinde iktidardaki Ermenistan Cumhuriyet Partisi aday çıkarmayacağını ilan etmiş, muhalefetteki partiler ise tek aday olan Paşinyan’ı destekleyeceklerini duyurmuştu.

Ermenistan parlamentosunda 105 koltuk bulunuyor. İktidardaki Ermenistan Cumhuriyet Partisinin 58, Tsarukyan Blokunun 31, Yelk (Çıkış) grubunun 9, koalisyondan çekilen Daşnak Partisinin 7 milletvekili bulunuyor.

Ermenistan yasalarına göre Parlamento’da yapılan seçimde ilk turda başbakan seçilmezse, 7 gün sonra ikinci tur seçim yapılıyor. İkinci tura milletvekillerinin en az 3'te 1'nin gösterdiği adaylar katılabiliyor.

Bu turda da başbakan seçilemez ise parlamento dağılıyor ve erken seçime gidiliyor. Milletvekili seçimleri, parlamento dağıldıktan en erken 30, en geç 45 gün sonra yapılıyor. Yeni parlamentonun oluşturulmasına kadar şimdiki geçici başbakan ve hükümet görevlerine devam ediyor.

Ermenistan'da muhalif lider Nikol Paşinyan'ın iktidardaki Cumhuriyetçi Parti'nin desteğini alamayarak başbakan seçilememesi sonrası ülkede protesto gösterileri yeniden başladı.

Göstericiler, genel grev isteyen Paşinyan'ın çağrısıyla Başkent Erivan'da yolları kapattı. Kentte havaalanına giden yollar da kapandı. Çarşamba günü başkentte neredeyse tüm sokaklar trafiğe kapandı.

Paşinyan taraftarları toplu taşıma araçlarının çalışmasını da engelledi. Yolların kapalı olması, yolcu otobüslerinin ve metronun çalışmaması, çok sayıda çalışanın iş yerlerine ulaşamamasına da yol açtı. Eylemlere rağmen bankalar ve devlet daireleri rutin çalışma sistemlerine devam ederken, Paşinyan’ın grev çağrısına uyarak işe gitmeyen çalışanlar da bulunuyor.

Öte yandan, eylemlere destek veren başkentteki birçok dükkan ve iş yeri de kepenk indirdi. Güvenlik görevlilerinin engelleme çabalarına rağmen bazı eylemciler bakanlık binalarının girişini araçlarıyla kapattı. Ermenistan'dan Gürcistan'a ve İran'a giden yolların da Paşinyan destekçilerince kapatılmasından dolayı iki ülkeye giriş ve çıkışlar yapılamaz hale geldi.

Paşinyan, olayların büyümesine hazırlıklı olduğunu belirterek, polisin müdahale etmesi halinde kendisinin ve taraftarlarının cevap vermeyeceğini söyledi.

Protestolara liderlik eden Paşinyan, iktidar partisini "Ermeni halkına savaş açmakla" suçluyor. Paşinyan, "Ben gücümü sadece halktan alıyorum. Pes etmeyeceğiz. Grevimizi de direnişimizi de sürdüreceğiz" dedi.

Ermenistan ikinci turda da başbakanını seçemezse, Parlamento'nun dağıtılması ve erken seçime gidilmesi gerekecek. Paşinyan'a göre, böyle bir durumda seçimleri boykot etmek, muhalefetin seçenekleri arasında olacak.

Bütün bu gelişmeleri değerlendirdiğimizde ortaya çıkan tabloya bakalım:

Ermenistan’da siyasi kriz sürüyor.

Daha önce zaten kötü olan ekonomi daha da kötüye gidiyor.

Halkın rahatsızlığı tavan yapmış durumda.

Dış güçlerin ajanları cirit atıyor.

Sonuç:

Böyle bir durum karşısında Ermenistan için sadece “Felç geçiriyor” denilebilir.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.