Türkiye’de 3,5 milyon, Avrupa ve diğer ülkelerde de 1 milyona yakın Suriyeli Sığınmacı bulunuyor. İç savaştan bu yana Suriye’den ayrılanların sayısı giderek yükseliyor. Bazı sığınmacılar ise ülkelerine geri dönüyor. Yapılan açıklamalara göre Türkiye’den Suriye’ye dönen Suriyeli sığınmacı sayısı 200 bini bulmuş durumda.

Soru şu;

İç savaş biterse Türkiye’deki sığınmacılar ülkelerine döner mi?

Bazılarının dönebileceği söyleniyor. Bazılarını ise Türkiye’de iş kurduğu ve dönemeyecekleri dile getiriliyor. Savaş nedeni ile ülkelerinden Türkiye’ye sığınan bazı zengin Suriyelilerin burada iş kurduğu ve yerleştiğine de dikkat çekiliyor. Bu kesimin dönmeyeceği de söyleniyor.

Nereden bakılacak olursa olsun, Suriye’de savaş biterse, önemli sayıda sığınmacının ülkelerine geri döneceği gözü ile bakılıyor.

Şimdi asıl meseleye gelelim ve gelişmelere göz atalım:

İç savaş nedeniyle ülkeden kaçan Suriyelileri geri döndürmeye çalışan Esad rejimi, af kartını açtı.

Asker kaçakları ve firariler için af çıkaran Esad, yurt dışındaki Suriyelilere geri dönüş için 6 ay süre verdi. Yurt içindeki firari ve asker kaçaklarının ise 4 ay süresi var.

Bu yasayla birlikte geri dönüşler sağlanırsa, af kanunu genişletilecek.

Esad rejimi, benzer yasalarla mülteci durumuna düşen Suriyelilerin ülkelerine dönmesini amaçlıyor.

Hani diyeceksiniz ki “Esad’a güvenilir mi?”

Rusya’nın arkasında durduğu, Amerika ve AB’nin kontrolünde olan bir Suriye var. Esad’ın af kanunu ile ortaya bir güvensizlik tablosu çizmesine artık öyle sanıyoruz ki izin verilmez. Esad’ın da u bilinç içinde olabileceği görüşündeyiz.

Türkiye'de de 3,5 milyon Suriyeli sığınmacı bulunuyor. Bu sayı doğumlarla giderek yükseliyor.

Suriyeli sığınmacı konusunda en sıkıntılı olan ülke Türkiye’dir. Gerek Türkiye, gerekse AB ülkeleri Suriyeli sığınmacıların ülkelerine dönmeleri için çaba gösterecektir. Bu yükün hafiflemesi için de gerekli adımların atılacağını şimdiden söyleyebiliriz.

Askerlik çağına gelenlerin ve firarilerin ülkelerine dönmeleri durumunda Türkiye’nin sırtındaki yükün önemli biçimde azalacağının da altını çizelim.

Asıl önemlisi de şu:

Türkiye’deki sığınmacıların çoğunun işi gücü yok. Sıkıntı içindeler. Bulundukları bölgelerde de olay çıkarıyor ve çoğu zaman bu olaylar kanlı biçimde sonuçlanıyor. Özetle, huzur ortamı dinamitleniyor. Olay çıkaranların çoğu da güvenlik güçlerinde başka yerlere taşınıyor ya da sınır dışı ediliyor.

Türkiye’de sürekli tartışma konusu olan Suriyeli sığınmacıların ülkelerine yeniden dönmesini biz de isteriz. Her insan için kendi toprağı, suyu, ekmeği ayrı bir önem taşır.

Türkiye’ye sığınanlar arasında yapılan araştırmada sığınmacılardan dörtte üçünün “Eğer savaş biterse toprağımıza yeniden dönmek isteriz” dediği belirtiliyor.

Eğer Suriye’de savaş biter, Esad’ın af kanunu işlerse Türkiye’den en az 1 ya da 1,5 milyon Suriyeli sığınmacının ülkelerine geri döneceği görülüyor. Bu sayı belki de artabilir.

AB ya da Türkiye dışında başka ülkelere sığınan Suriyeli vatandaşların ise ülkelerine geri dönmeyeceğine de vurgu yapılıyor.

Ancak, Suriyeli sığınmacı sorunu bizi daha yakından ilgilendiriyor. Çıkan af kanunu ve savaşın sona ermesi, öyle görünüyor ki sığınmacı konusunda Türkiye’ye derin bir nefes aldıracaktır.

.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.