Coronavirüs konusunda çok yazdık. Çin’den yayılan virüsün ülkede kontrol altına alındığı, bugüne kadar 2500 kişinin virüs nedeni le hayatını kaybettiğini de son yazımızda vurguladık.

Yapılan açıklamalarda coronavirüsün iki ay içinde Çin’de tamamen kontrol altına alınıp, bitirileceği vurgulanıyor. Çinliler bu konuda gerekli tüm önlemleri almış. Olağanüstü bir çalışma var.

Peki, son günlerde yanı başımızdaki İran başta olmak üzere Avrupa kapılarına dayanan virüs için “tehlike kapımızda” diyebilir miyiz?

Yapılan açıklamalarda virüsün şu ana kadar 77 bin kişiye bulaştığı, ölüm vakalarının da hızla arttığını gösteriyor.

Bu konuda derlediğimiz bir yazıyı sizlerle paylaşıyoruz. Yazıdaki gelişmeler yukarıda sorduğumuz sorunun da yanıtını veriyor

Corona virüsü salgınıyla nedeniyle dünya genelinde hastalığa yakalanan ve hayatını kaybedenlerin sayısı artıyor. İtalya’da hastalığa yakalananların sayısı 150’ye ulaşırken hayatını kaybedenlerin sayısı da 5’e yükseldi.

İtalyan RAI Radyo kanalı son olarak 80’li yaşlarında bir kişinin hastalık nedeniyle tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybettiğini duyurdu. İtalya’da salgın nedeniyle daha önce ölen 3 kişinin de yine ileri yaşlardaki kişiler oldukları açıklanmıştı. Pazartesi öğle saatlerinde hayatını kaybeden beşinci kişiye ilişkinse henüz detaylı bilgi paylaşılmadı.

İtalya’da salgının yayılmasını önlemek adına birçok etkinlik ve toplantı iptal edilirken hafta sonu bazı futbol müsabakaları da iptal edildi ve oynanmadı.

Öte yandan İran’ın ardından salgın Ortadoğu ülkelerine de sıçradı. İran’da salgına yakalananların sayısı 61’e, hayatını kaybedenlerin sayısı 12’ye ulaşırken Kuveyt ve Bahreyn de ülkede ilk kez corona virus salgınına yakalanan kişiler tespit edildiklerini açıkladı. Bu kişilerin İran’a seyahat etmiş kişiler oldukları belirtildi. İran'da bazı kaynaklarsa gerçek ölü sayısının 50'ye ulaştığını iddia ediyorlar.

Kuveyt, virüse rastlanan 3 kişinin Pazar günü İran’ın Meşhed şehrinden tahliye edilen 700 kişinin arasındaki kişilerden olduğunu açıkladı.

Kuveyt Sağlık Bakanlığı, hastalık görülen kişilerden birinin 53 yaşında bir Kuveyt vatandaşı, 61 yaşında bir Suudi vatandaşı ve 21 yaşında milliyeti tespit edilemeyen bir genç olduğunu duyurdu. Suudi yetkililer vatandaşlarının sağlık durumu konusunda Kuveyt’le irtibat halinde olduklarını açıkladı.

Kuveyt’e komşu ülke Bahreyn’de de İran’dan gelen bir Bahreyn vatandaşında hastalık görüldüğü belirtildi.

Virüs şu ana kadar dünya genelinde 77 binden fazla kişiye bulaştı, çoğu hastalığın başlangıç noktası olan Çin’den olmak üzere 2500’den fazla kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.

Katar Havayolları bugünden itibaren İran ve Güney Kore’den gelen yolcularının 14 gün boyunca karantinada kalmalarını isteyeceğini açıkladı.

Kuveyt ve Irak Havayolları da İran’a olan uçuşlarını durdurdu. Suudi Arabistan’da vatandaşlarının İran’a seyahatlerini askıya alma kararı aldı.

Irak'ta da ilk vaka Necef kentinde görüldü. Hastalığa yakalandığı tespit edilen kişinin İranlı bir öğrenci olduğu açıklandı. İran’la sınırlarını kapatan Irak, Kuveyt’ten gelen talep üzerine bu ülkeyle arasındaki Safwan sınır kapısını da geçişlere kapattı.

Afganistan’da da Pazartesi günü itibariyle bir kişide corona virüse rastlandığı açıklandı.

Afganistan Sağlık Bakanı Ferozuddin Feroz düzenlediği basin toplantısında durumundan şüphelenilen 3 vakadan birinde virüse rastlandığını açıkladı. Bu kişinin Herat bölgesinde olduğunu belirtti. 3 kişinin de İran’a seyahet ettikleri biliniyor.

Sağlık Bakanı Feroz, bölgede acil durum ilan ettiklerini istedi ve halktan mümkün olduğunda evlerinde kalmalarını ve dışarı çıkmamalarını istedi. Afganistan’da İran’a yapılan uçuşların durdurulduğunu açıkladı.

Özetleyelim:

Coronavirüs çok tehlikeli ve kolaylıkla bulaşabiliyor. Virüs ile ilgili önemli ve gerekli tedbirleri almak durumundayız.

Özellikle yanı başımızdaki İran’dan kaçak girişler oluyor. Sınır kapısını kapatmak da yeterli olmayabilir, dikkat.

.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.