Başlığa aldığımız “Çinliler Geliyor” yıllar önce çevrilmiş bir Türk filimin de konusu olmuştu. Filmde Türkiye’ye Çinli turist akınının olacağına vurgu yapılıyor, Çin lokantaları açılıyor, alış-veriş mekânlarının adları da Çince yazıları ile donatılıyordu.

Yüzümüzü bugüne döndüğümüzde yıllar öncesi rüyasının gerçekleşmeye başladığını görüyoruz.

Bu kez öyle görünüyor ki gerçekten Çinliler geliyor.

Ancak, bir farkla, Çinliler bu kez sadece turist olarak değil, lojistik, elektronik, enerji, gayrimenkul kollarında faaliyet göstermeye de geliyorlar. Bank Of China ve ICBC’nin Türkiye’ye girişi sonrasında şirket akını daha da hızlandı ve Çinli şirket sayısı 1000’i bulduğunu görüyoruz.

Dünya ticaretinin ikinci büyüğü Çin, Türkiye pazarında lojistik, enerji, elektronik, turizm ve gayrimenkul alanındaki yatırımlara odaklandı. Ülkenin iki büyük bankası Bank Of China ve ICBC’nin Türkiye’ye girişi sonrasında şirket akını daha da hızlandı ve Çinli şirket sayısı 1000’i buldu. Çin her yıl dünyanın çeşitli ülkelerinde 120 milyar dolarlık yatırıma imza atıyor. Doğu ve Batı arasında bir köprü niteliği taşıyan Çin’in ‘Kuşak ve Yol’ projesi üzerindeki 65 ülkeden biri de Türkiye... DEİK Türk-Çin İş Konseyi Başkanı Murat Kolbaşı, Türkiye’de ağırlıkla Avrupa merkezli şirketlerin faaliyet gösterdiğini belirterek, “Tek bir ülkeden, Çin'den 1000 şirketin gelmesi çok önemli” yorumunu yapıyor.

Bu noktada hemen vurgulayalım:

Çinli şirketlerin Türkiye’ye gelmeye başlaması, Türkiye’nin Çin’de daha çok tanınması demektir. Bu da Çinli turistlerin yüzünü Türkiye’ye dönebileceğini gösteriyor. Son yıllardaki gelişmelere baktığımızda bu konuda çok önemli yol alındığını da söyleyebiliriz.

Bu konudaki gelişmeye göz atalım:

Çinlilerin turist olarak Türkiye'ye gelişlerinde de artış yaşanıyor.

Pek çok lüks otel zincirini de bünyesinde barındıran Çin'in en büyük şirketlerinden Wanda Group'un, Mar Yapı ile anlaşarak İstanbul'daki ilk otel yatırımını yapmıştı.

Türk Çin İş Konseyi Başkanı Murat Kolbaşı, bu alanda artış beklendiğini ifade etti. Halihazırda Türkiye ile Çin arasında haftada 27 uçak seferi yapıldığını hatırlatan Kolbaşı, "Bu yıl gelen Çinli turist sayısının da artarak 400 bine çıkmasını bekliyoruz. Geçen yıl bu 250 bin idi" dedi. Kolbaşı son dönemde Çin'den yatırım amaçlı danışmanlık hizmeti firmalarının Türkiye'ye yatırım yaptığını gözlemlediğini de söyledi. Kolbaşı, "Gelip ofis açıyor, Türkiye pazarını inceliyorlar. Pazar araştırmaları yapıp fırsatları kolluyorlar" açıklaması ile Çinli turist sayısında artış bekleneceğini belirtiyor.

Global Blue Türkiye verilerine göre, 2018 yılının ilk çeyreğinde Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçiler toplamda 350 milyon liralık alışveriş yaptı. Bu yılın ilk çeyreğinde Türkiye'de yaptığı harcamaları en çok artıran ise Çinliler oldu. Bu dönemde Çinlilerin Türkiye'de yaptıkları alışveriş tutarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 166 arttı. Çinliler geçen yılın ilk çeyreğinde yaptıkları alışverişin yaklaşık 10 milyon liralık kısmı için KDV iade başvurusunda bulunurken, bu rakam bu yılın aynı döneminde 26 milyon liraya çıktı. Çinli turistlerin yaptığı ortalama harcama tutarı da 3 bin 238 liraya tırmandı.

Şimdi gelelim işin can alıcı noktasına:

Her yıl 120 milyon Çinli yurt dışına seyahat ediyor ve yaklaşık 300 milyar dolar harcıyor. Türkiye'ye gelen Çinli turist sayısındaki artışın devam etmesi için özellikle otellerin Çin'in mutfak kültürü konusuna daha fazla önem vermesi gerektiğine dikkat çekiliyor.

Hızla artan Çinli turistler nedeniyle bazı oteller kahvaltı menülerine pirinç lapasını ekliyor. Ayrıca Çinliler arasında İngilizce konuşanların az olması nedeniyle otellerin Çince konuşabilen eleman istihdam etmesi de Çinli turist pastasından daha fazla pay almak için gerekli görülüyor.

Son bir not:

DEİK Türk-Çin İş Konseyi Başkanı Murat Kolbaşı, hayata geçirdiği ‘Kuşak ve Yol’ projesi nedeniyle Çin'in Türkiye'ye ilgisinde bir artış yaşandığını belirterek, "65 ülkeyi kapsayan bu projede Türkiye doğu ile batı arasında önemli bir köprü. O nedenle hem turizm hem ulaşım hem lojistiğe uzanan alanlarla ilgileniyorlar. Ayrıca AVM ve liman gibi alanlardaki yatırımlara da bakıyorlar. Fırsat varsa bu alanlara yatırım yapacaklar" diyor.

Biz, Çin ile olan ilişkileri ve Çin’den gelecek turist sayısını önemsiyoruz. Bu konuda daha ciddi ve tutarlı çalışma yapılması ile bunun bir rüya olmaktan çıkacağına da inanmaktayız. Konu ile ilgili yazılarımıza devam edeceğiz.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.