Bingöl'ün Karlıova ilçesinde meydan gelen depremden sonra Türkiye’deki depremler yine gündeme oturdu. Depremleri depremden depreme anımsamaya başladık. Depremlerle iç içe yaşadığımızı unutmamamız gerekiyor. Her zaman söylediğimiz gibi bu işin şakası yoktur.

Özellikle İstanbul’da beklenen 7 üzeri deprem ile, Anadolu’daki bazı fay hatları, Ege ve Akdeniz kuşağındaki tehlike her an yeni depremlerle karşı karşıya kalabileceğimizi gösteriyor.

Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu gibi aktif fay hatlarının üzerinde yer alan ve deprem kuşağı ülkeleri arasında bulunan ülkemizde gerek yurtiçi gerekse yurtdışında bulunan kara ve denizlerde pek çok son dakika depremi yaşanmaya devam ediyor.

Bazı açıklamaları ürperti ile izliyoruz.

Yıldız Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde, 'Marmara Depremi ve Tsunami Potansiyeli' konulu panele katılmış ve burada yaptığı konuşmada bazı gerçeklerin altını çizmişti

Yabancı bilim insanı aramaya gerek olmadığını, Türk yer bilimcilerinin dünya çapında donanıma sahip olduklarını söyleyen Ersoy’un açıklamaları şöyle:

"Türk yer bilimciler, dünya çapında biz, dünyadaki tüm yer bilimleri problemlerini çözebilecek kapasitedeyiz. Bilim insanlarımız buna yeterli hiçbir eksiğimiz yok, başkalarının problemlerini de çözebilecek kapasitedeyiz. Bir yabancı aramaya gerek yok, elbette uluslararası çalışmalar yapacağız, insanlar ile beraber olacağız ama muhtaç değiliz. Onu anlatmaya çalışıyorum. Çünkü Türkiye bir laboratuvar, yabancılar öğrenmek için Türkiye'ye gelirler. Dolayısıyla biz yabancıların içinde olduğumuz için daha tecrübeliyiz."

Depremlerle ilgili açıklamalarda bulunan bazı uzmanların şu görüşünü destekliyoruz:

“Geciktirilmeden bir Deprem Bilim Kurulu oluşturulmalıdır.”

Dikkat edilecek olursa her deprem sonrası ortaya çıkan uzmanların çoğu farklı şeyler söylüyor. Bu da kafaların karışmasına neden oluyor. Açıklamaların tek elden ve bilim kurulunca açıklanması daha doğru olmaz mı?

Jeofizik Mühendisi Atakan Yüklü'nün Akdeniz'de meydana gelen deprem fırtınaları nedeniyle Helen Yayı Girit Adası bölgesinde 7 büyüklüğünde deprem beklendiğini açıklaması, bölgede endişeyle karşılandı.

Jeofizik Mühendisi Atakan Yüklü, Akdeniz'de özellikle Girit Adası bölgesinde deprem fırtınaları olduğunu söylemesi endişelere neden oldu. Yüklü, bölgede oluşan artçı depremlerin etkisiyle Akdeniz'de bulunan Helen Yayı Fay Hattı'nda 7 büyüklüğünde deprem beklendiğini açıkladı. Leonardo da Vinci'nin 1489 yılında Rodos yakınlarında meydana gelen büyük deprem notlarını anlatan Atakan Yüklü, Adalya yani Antalya yakınlarında bir deprem olduğunu, denizde bir yarık açıldığını ve 3 saat içerisinde içinin dolduğunu, ardından denizin eski haline döndüğünü söyledi.

Yüklü, Akdeniz'de oluşabilecek deprem sonrası tsunami etkisiyle Antalya'nın özellikle Kumluca, Finike, Kaş, Alanya ve Aksu kıyı kesimlerinin hasar göreceğini anlattı. Yüklü, korona virüs nedeniyle kurulan Sağlık Bilim Kurulu gibi olası bir depreme karşı tedbirli olunup Deprem Bilim Kurulu kurulması gerektiğini söyledi.

Özellikle Girit Adası bölgesinde meydana gelen artçı depremlerin aslında bir deprem fırtınası olduğunu anlatan Atakan Yüklü, "Tarihsel dönemde bu bölgede Helen Yayı dediğimiz Girit Adası'nın olduğu kısımdan Afrika Levhası, burada Anadolu ve Anadolu'nun altına doğru dalıyor. Levhalar sıkışıyor. Burada üretilen depremler, ileride daha büyük depremlerin habercisi. Çünkü tarihsel sürece baktığımızda bugün bu bölgede 7'nin üzerinde büyük depremler olmuş ve hatta 3-5 metre yüksekliğinde tsunaminin oluştuğunu görüyoruz. Antik kentlerin hepsinde bunlar görülmüştür" açıklaması ile yaşanabilecek sıkıntılara ışık tutuyor.

Özetleyelim:

Her bilim insanımız kıymetlidir. Yaptıkları araştırma ve çalışmalarla da katkı sağlıyorlar.

Ancak, kurulması beklenen Bilim Kurulu ile bazı görüş ayrılıklarının ortadan kalkabileceği ve tek elden yapılacak değerlendirme ve açıklamalarla daha sağlıklı bilgi edinilmesinin de yolu açılacaktır.

Bu açıdan biz de bazı bilim insanlarının kurulmasını istedikleri Deprem Bilim Kurulu’nun faaliyete geçmesini destekliyoruz.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.