31 Mart seçimlerinde en büyük mücadele öyle görünüyor ki Ankara’da veriliyor. Millet İttifakı’nın Adayı Mansur Yavaş’ın adaylığı koyduğu günden bu yana rakibi Cumhur İttifakı adayı Mehmet Özhaseki’nin hep 5-6 puan önünde olması ve bu açığın bir türlü kapanmaması “Ankaralılar kararını çoktan vermiş” deniliyor.

Mansur Yavaş’ın sürekli olarak hedefe oturtulmasında da Ankara’nın kaybedilmiş olmasından kaynaklandığı ifade ediliyor.

Washington merkezli Al Monitor, Türk araştırma şirketi yöneticilerine dayandırarak, yerel seçimlere yönelik yaptığı haberde, “Mansur Yavaş seçimi çoktan kazandı” ifadesini kullandı.

Washington merkezli Al Monitor, konu ile ilgili olarak derlediği haberinde CHP ve İYİ Parti’nin Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Mansur Yavaş’ın seçimleri şimdiden kazandığına yönelik ifadeler kullandı.

Haber’de görüşüne başvurulan Metropoll Araştırma Şirketi CEO’su Özer Sencar’ın yerel seçimlerle ilgili şu tespitlerine bakarsak son durumu daha iyi anlayabiliriz:

“Ankara’da Mansur Yavaş seçimi çoktan kazandı. Yavaş, Mehmet Özhaseki’nin fazla bir oranla önünde. Ozhaseki, Yavaş’ı bir türlü yakalayamıyor. Eminim ki Tayyip Erdoğan ve Mehmet Özhaseki de bunu biliyor. Durumun bu noktaya gelmesinde, Mansur Yavaş’ın milliyetçi kişiliği büyük rol oynadı. MHP seçmenlerinin yarısı Yavaş'a oy verecek. Ekonomik veriler, AKP’nin Türkiye genelindeki oy oranında önemli bir düşüşe neden olacak. Erdoğan, Ankara’da aday olarak Mehmet Özhaseki’yi göstererek büyük bir hata yaptı. Özhaseki Kayserili ve Ankara seçmeni kendisini tanımıyor. Ayrıca Erdoğan, ülke genelinde düzenlediği mitinglerde Mansur Yavaş ve diğer muhalefet adaylarının rakibiymiş gibi davranıyor.”

31 Mart'ta düzenlenecek seçimlere günler kala kamuoyu araştırması yapan şirketler, son saha çalışmalarının sonuçlarını paylaşmaya devam ediyor.

Ankara için son haftalarda farklı anket firmaları tarafından yapılan 4 araştırmaya göre Mansur Yavaş önde görünüyor.

Area Araştırmanın Ankara'da 8-24 Şubat tarihleri arasında yaptığı ankete göre CHP'nin adayı Mansur Yavaş, Cumhur İttifakı'nı adayı Mehmet Özhaseki'nin 5 puan önünde yer aldı.

Ankara'da ilçeleri de kapsayan geniş saha araştırması sonuçlarına göre toplam oy oranları üzerinden Cumhur İttifakı'nın adayı Mehmet Özhaseki için yüzde 38,6, Mansur Yavaş içinse yüzde 43.4 oy oranı çıktı. Kararsızlar dağıtıldığında Mehmet Özhaseki'nin oy oranının 45.5, Mansur Yavaş'ın 51.2 olduğu görüldü.

ORC Araştırmanın 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimler için yayınladığı seçmen tercihi raporunda CHP'nin adayı, İYİ Parti'nin de desteklediği Mansur Yavaş önde. 14-31 Ocak tarihlerini kapsayan en güncel araştırmada Ankara seçmeninin %41,9’u Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için oy tercihini Millet İttifakı Cumhuriyet Halk Partisi adayı Mansur Yavaş'tan yana kullanacağını bildirdi. Seçmenlerin %36,8'i ise Ankara'nın Cumhur İttifakı/Ak parti adayı Mehmet Özhaseki'den yana oy kullanacağını açıkladı.

Piar Araştırma şirketinin 31 Ocak-2 Şubat tarihleri arasında yaptığı ankette de Ankara'da Mansur Yavaş yüzde 41,7 ile Cumhur İttifakı'nın adayı Mehmet Özhaseki'nin yaklaşık 6 puan önünde yer aldı.

MAK Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat, Ankara'da 31 Mart 2019 yerel seçimler için yaptıkları araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Kulat, Ankara'da Mansur Yavaş'ın 5-6 puan önde olduğunu söyledi. Kulat, "Son 5 seçimde muhalefet görmediği düzeyde önde görünüyor. Bunda ekonomik kaygıların da mutlaka bir etkisi var."dedi.

SAROS Danışmanlık: Ankara'da, bin 620 denekle, 19-28 Eylül tarihleri arasında yapılan yüz yüze görüşmeye göre Millet İttifakı'nın adayı Mansur Yavaş'ın tahmini oy oranı yüzde 46,2, Cumhur İttifakı'nın adayı Mehmet Özhaseki'nin ise yüzde 37,9. Bu oranlara kararsızların oyları dağıtıldığında ise Yavaş'ın oy oranı yüzde 54,1'e, Özhaseki'nin oy oranı ise 44,3'e çıkıyor.

PollMark Araştırma: Ankara'da 10-16 Şubat 2019 tarihlerinde 5 bin 40 kişinin katılımıyla gerçekleşen ankete göre Mansur Yavaş'ın oy oranı yüzde 42,1; Mehmet Özhaseki'nin ise ise yüzde 32.

Özetleyelim:

Yapılan anket çalışmalarından öne çıkan konular da şöyle sıralanıyor:

Hayat pahalılığı, işsizliğin artması, iç ve dış sorunlara çözüm bulunamaması. AK Parti iktidarının ve kadrolarının artık hiçbir şey üretememesi.

.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.