Cumhurbaşkanı adaylarının belli olması ve ittifakların ortaya çıkmasından sonra birçok kamuyu araştırma şirketlerinin yaptırdığı araştırmaların sonuçları da ortaya çıkmaya başladı. Çıkan sonuçlar arasında farkların olmasına karşılık, yine de ortaya bir ortak nokta çıkıyor.

Yapılan araştırmaların ortak noktası şu:

“Gerek Cumhurbaşkanlığı, gerekse milletvekilliği seçimleri bıçak sırtında.”

Bunun anlamı şu:

Seçimler öncesi ortaya konulacak vaatler, seçmeni etkileyici sözler, ekonomik göstergeler ve inandırıcı olma seçim sonuçlarını etkileyecek.

Geçenlerde ANAR’ın patronu İbrahim Uslu’nun bir TV programında “Seçimleri Erdoğan ilk turda % 55 oyla alır” sözleri yankı uyandırmıştı. Uslu, bunun yanlış anlaşıldığını belirtip şu açıklamayı yaptı,yazımızın başında önce bunu sizlerle paylaşalım:

“Bu rakamlar erken seçim kararı öncesine aittir. Haberi yazan arkadaş yanlış anlamış. Adaylar ve ittifakların belli olmasından sonra başladığımız çalışma henüz tamamlanmadı. Bitince paylaşacağız.”

Önümüzde iki araştırma sonucu var. Sonuçlar farklı görünüyor. Her iki araştırmanın sonuçları neyi gösteriyor buna bakacağız.

Gezici Araştırma Şirketi'nin sahibi Murat Gezici, 24 Haziran seçimlerine ilişkin çarpıcı rakamlar paylaştı. Gezici, ilk kez oy kullanacak olanların yüzde 70'inin Recep Tayyip Erdoğan'a oy vermeyeceğini söyledi.

24 Haziran seçim sonuçları hakkında son ankette çarpıcı sonuçlar yer aldı. Fox TV'de Çalar Saat programına katılan Gezici Araştırma Şirketi'nin sahibi Murat Gezici, canlı yayında önemli rakamlar paylaştı.

Cumhur İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan ile İYİ Parti'nin adayı Meral Akşener'in ikinci tura kalması durumunda, seçimi Meral Akşener'in alacağını ifade eden Gezici, Erdoğan ile CHP'nin adayı Muharrem İnce'nin ikinci tura kalması halindeyse Erdoğan'ın seçimi kazanacağını söyledi

24 Haziran'da ilk kez oy kullanacakların yüzde 70'inin Recep Tayyip Erdoğan'a oy vermeyeceğini ifade eden Gezici, gençlerin yüzde 55'inin ise Meral Akşener'e oy vereceğini söyledi.

AKP'ye oy veren seçmenin yüzde 40'ının "ekonomik sorunlarım var. Sebebi iktidar" dediğini söyleyen Gezici, "Suriyelileri sorun olarak görenlerin çoğu AK Partilili." diye konuştu.

Gezici, "AK Parti panik havasında" ifadesini kullandı.

“HDP'nin bıçak sırtında bir oy oranı var. Yüzde 9.5 da olabilir, 10.5 da olabilir. HDP'nin biraz daha güçlenebilmesi için daha muhafazakâr söylemler yapması lazım. “

Şimdi de Konsensus’un araştırma sonuçlarına bakalım. Bu araştırma sonuçları Gezici’den farklı çıkıyor.

Konsensus Araştırma Şirketi, 24 Haziran'da yapılacak seçimlerle ilgili yaptığı anket sonuçlarını açıkladı.

"Bu pazar seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?" şeklinde yöneltilen soruya; yüzde 42.2 AKP, yüzde 20.2 CHP, yüzde 19.7 İYİ Parti, yüzde 7.8 MHP, yüzde 7 HDP, yüzde 2.5 Saadet Partisi şeklinde cevaplar verildi.

İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti arasında ittifak olması halinde yapılacak seçimlerde ise; İyi Parti-SP-DP ittifakının yüzde 21,4, CHP'nin yüzde 22.4, HDP'nin 6.7, Cumhur İttifakı'nın (AKP+MHP+BBP) ise yüzde 49 oy aldığı görüldü.

Ankete göre, Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı seçimleri 1. turunda seçimi kazanamadığı ortaya çıktı. 1. tur seçimlerinde Erdoğan'ın yüzde 47.6, Meral Akşener'in yüzde 21.9, Muharrem İnce'nin yüzde 20.5, Selahattin Demirtaş'ın yüzde 7.8, Temel Karamollaoğlu'nun yüzde 2.1 aldığı belirtildi.

Sonuç olarak görünen şu:

Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalabilir.

Meclis çoğunluğunu hangi ittifakın kazanacağı da henüz netleşmiş görünmüyor. HDP’nin seçim sonuçlarında “kilit parti” konumunda olduğu ortaya çıkıyor.

Daha önceden de vurguladığımız gibi 24 Haziran seçimleri halen bıçak sırtında görünüyor.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.